Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför så tyst om Flextronics nedläggning?

i våras gick ut med besked om nedläggning av Östersundsenheten slogs det upp stort i lokalpressen. Nu är hela fabriken stängd och det har gjorts utan att det uppmärksammats alls. Trots allt så har nu en över 40-årig epok gått i graven men helt utan uppmärksamhet.

Inte ens det museum som funnits i huset är värt något nu. Har denna fabrik varit en skamfläck i staden eftersom det verkar vara locket på?

att det dels beror på att en del av verksamheten inte lade ner utan flyttade till Ericsson i Katrineholm, och många inhyrda och anställda följde med och fortsatte jobba med samma sak som de gjort i Östersund. Dels beror det kanske på att människorna på Flextronics var ganska tysta, fogliga och kuvade och hade lärt sig att buga och bocka för det faktum att marknaden styr.

Man visade ingen sorg utåt utan knöt näven i fickan, teg och gick ut ur fabriken med orden ”Man får väl hitta på nåt annat”. Möjligen lite lågmäld klagan sinsemellan i små grupper men det stannade med det.

Epoken sitter ju i de som jobbade där och inte i själva byggnaden. Och om de före detta anställda som inte fortsatte i Katrineholm är så tysta finns det heller inte så mycket att skriva om.

någon att inom kort göra en artikel om denna byggnad. Det är ju faktiskt en viktig del av Östersunds industri-historia som utspelats inom dessa väggar. Jag skulle bli förvånad om det inte blev så. Men just nu är det antagligen alldeles för nära inpå för att vara lämpligt – så vitt jag vet så sitter det fortfarande ett fåtal personer där inne och avslutar en del projekt.

Tack för den strålande analysen av min mentalitet! Nu vet jag varför jag känner mig rotlös efter att ha jobbat på Ericsson/Solectron/Flextronics i över 20. Det är för att jag är kuvad och foglig.

Tror att du missade frågan i det första inlägget. Tror att FD SLR-anställd menade att det är oerhört tyst trots att en rätt betydande del av länets industrihistoria bara försvunnit. I Norrköping har detta förvaltats på ett bra sätt och de har fångat upp den historia som detta faktiskt är. Jämtland är inte bara stenåldersboplatser och dylikt, det finns även en betydande industrihistoria som nu gått förlorad.

Vill bara påpeka att du missat vad jag menade i mitt första inlägg. Vad jag försökte påpeka var att det känns märkligt att det inte gjorts några försök från t.ex. museet eller lokalpress att göra någon form av historik eller ta vara på den histora som faktiskt finns sparad. Trots allt så har det tillverkats världsunikt mtrl där under många år. Det har gjorts försök från anställdas sida att intressera för detta men det har misslyckats. Därför ställde jag frågan via detta forum.

Om du nu tolkar detta som om jag luftar min besvikelse över att bli arbetslös så har du tolkat mig helt fel. Glädjande nog så såg jag att det kommer att komma ut en bok om vad som hänt under åren på Ericsson, Solectron och Flextronics. En bok gjord på initiativ av anställda och sammanställd av anställda (till stor del) detta tycker jag är ett bevis på att det funnits och fortfarande finns ett intresse hos oss föredettingar att ta vara på historian.