Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför satte inte länsstyrelsen stopp för djurplågeriet tidigare?

I går berättade ÖP om hur länstyrelsens inspektörer hittat döda kor och kalvar i en lagård, som dessutom var full med gödsel och fler vanskötta djur. Nu överväger länsstyrelsen att meddela djurägaren förbud mot att hålla nötkreatur men en polisanmälan har ännu inte hunnit lämnas in. Så här tyckte läsare på Op.se.

så lång tid för inspektörerna att ordna för djuren, det ena besöket efter det andra, men djuren får det inte bättre? Vore det någon ordning så skulle det finnas akutvård för djuren så de omedelbart fick hjälp och skötsel när sådana missförhållanden upptäcks. Det finns ju så många arbetslösa så det kan väl inte vara omöjligt att ordna så att någon tar över skötseln av djuren.

slöhet är större än vad man kunnat föreställa sig. Man åberopar vissa datum då djurägaren skulle ha rättat till förhållandena. Vilken normal människa som helst inser djurägarens omöjliga situation. Här liksom i många andra fall som länsstyrelsen misskött skulle man gått in direkt och tagit över djurskötseln på ett eller annat sätt. Befogenheter finns. Slutklämmen i artikeln är signifikativ för länstyrelsen. Man säger ”Vi har inte hunnit skriva den anmälan som ska lämnas till polisen”. Nähä, vänta några månader till då så finns det inga djur kvar att besvära sig över.

övertog ansvaret för djurskyddskontroller från kommunerna 1 januari 2009. Riksdagen trodde att kontrollerna därigenom skulle bli bättre och mer enhetliga över riket. Det här ärendet vittnar inte om förbättringar.

Djurskyddslagen 1988.534 paragraf 29 punkt 2 säger faktiskt, att länsstyrelsen ska meddela förbud att ha hand om djur för den som allvarligt försummat tillsynen eller vården av ett djur. Varför gjordes inte detta 8 april, då nio döda djur anträffades utan att leta?

Hur fungerar egentligen länsstyrelsen under sin nya chef?

det inte är någon ny djurägare, utan att han/hon har haft djurhållning i flera år och skött det utmärkt. Hur mår djurägaren? Varför blev det så här? Är det enbart ekonomi eller ligger det någonting annat bakom (sjukdom eller annat personligt)? Här behövs stöd till djurägare och till djuren, vilket bör sättas in omgående. Ingen ska behöva lida och vänta på att de byråkratiska kranarna mal, varken djur eller människa. Visst, det finns djurägare som medvetet missköter sina djur och de ska inte få ha djur.