Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför ska vi väga våra sopor i Åre?

Nu måste vi fastighetsägare få ett klart besked från tjänstemän och politiker: vad menar ni angående förslaget om högst 15 kilo sopor!

Är det totalvikt med sopkärlet i plast som ska vägas? För många hushåll betyder det tre till fem soppåsar per tömning. Det är ett kärl fyllt till en tredjedel. Ska sopor som beräknas väga över 15 kilo sparas till nästa 14- dagarstömning, eller?

Vad är anledningen – frånsett överfulla kärl –till att dessa bestämmelser föreslås?

Orkar inte det maskinella på sopbilen med tyngden? Ska Åre kommun ta in mera pengar för sophanteringen? Är det miljömässigt vettigt att tömma halvfulla, tredjedelsfyllda sopkärl?

Vitesförslaget på 100 kronor per överfull tunna, okej. Men vi kanske måste byta till mindre soptunnor eller att sopbilen installerar våg. Ge en vettig förklaring till förslaget.

Det talas om maximum av sopor enligt leveransavtal med mera. Men det måste väl gå att justera och hitta nya lösningar på detta. Personligen sorterar vi allt av plast, metall, tidningar, glas med mera och det blir kanske två fyllda tunnor per år! Hur många blir det med förslaget 15 kilo?