Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför svartmålar Göran Edman Strömsund?

På debattsidan i Östersundsposten 5 februari ondgör sig Göran Edman, Rättvis demokrati, över Strömsunds kommuns ekonomi. Han berättar för alla att kommunen har en ekonomi i fritt fall och undrar när ”vi som varnat” (läs Rd) ska få ta över och ställa allt till rätta.

Annons

Några dagar senare finns i Dagens Samhälle, Sveriges kommuner och landstings gemensamma tidning, en analys av boksluten 2008 för landets kommuner.

Där kan man läsa ”Allra mäktigaste överskottet, i kronor per invånare, uppvisar Strömsund. Den krympande glesbygdskommunen har kopplat järngrepp om ekonomin. Strömsund orkar med att ta in hela pensionsskulden i balansräkningen, kostnadsföra hela pensionsskuldens värdeökning och ändå redovisa 23 miljoner i vinst. I februari amorterar den 12 532 personer lilla kommunen 30 miljoner kronor på ett lån och blir därmed skuldfri. Därtill har kommunen amorterat av 80 miljoner på pensionsskulden.”

Häromdagen skrev Anna Stjernström en tänkvärd artikel på ledarplats i ÖP om att Strömsund borde byta självbild från avvecklingskommun till utvecklingskommun. Då kan också de negativa kurvorna brytas menar hon och säger vidare att den största utmaningen ligger i att få fler av invånarna att gilla sin egen hembygd.

Tyvärr är det nu så att det är en våra egna förtroendevalda som hjälper till att måla upp den svartaste av framtidsbilder. Hur i fridens dagar ska medborgarna kunna prata gott om sin egen kommun om de vi valt att företräda oss inte gör det?

Även om vi har hårda tider framför oss så ligger mycket sanning i Anna Stjernströms ord om att byta självbild. Barack Obama lyckades lyfta en hel nation genom att få folket att tro på framtiden. Om vi också börjar tro på oss själva och pratar gott om kommunen och varandra är jag övertygad om att vi kan vända, inte bara självbilden utan även verkighetens Strömsund till att bli en utvecklingskommun.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel