Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför värnar du inte om Kall, Peter Bergman?

Öppet brev till Peter Bergman, kommunalråd i Åre och socialdemokrat.

Jag är född med regleringarna av Kallsjöarna. Städat stränderna från dess negativa effekter. Fisket försämrades. 75 år senare har den negativa påverkan inte upphört. Det har arbetstillfällena gjort.

Vattenregleringsföretagen dömdes ersätta markägare och årligen betala bygdeavgifter. Enligt länsstyrelsens hemsida ska dessa användas till investeringar för ändamål som främjar näringsliv eller service i bygden eller annars är till nytta för denna.

Kallborna har alltid velat utveckla bygden. Nu genom Kallbygdens intresseförening och den även i Stockholm kända områdesstyrelsen.

I oktober kommer jag hem, talar om olika projekts utveckling, hör att bygdemedlen inte längre är bygdens och att du som socialdemokrat vill lägga ner verksamheter som Kallborna driver bättre och billigare än Åre i övrigt.

Jag förvånas över att politiker, även socialdemokrater som du Peter, verkar se som sin främsta uppgift att hålla skatterna låga.

Du Peter, tidigare kommunal tjänsteman, nu heltidspolitiker, tycks inte ha förstått ditt uppdrag. Du vill lägga ner perifer verksamhet och centralisera.

Ur valprogrammet: Oavsett var i kommunen du bor ska du ha möjlighet och förverkliga dina drömmar, växa och ta din del av medborgaransvaret. Din uppgift är att tillse att de bygder du valts att representera får just detta.

Krävs skattehöjningar ska väljarna avgöra och inte du som vald politiker.

Kall är en närande del av Åre. Bidrog du som tjänsteman till en negativ inställning till Kalls områdesstyrelse? Om ja, varför? Om nej, varför nu?

Det är dags för dig och dina kollegor att på alla tänkbara sätt ställa upp på Kallbornas engagemang för sin bygd.

Sören Monvall

Samhällsdebattör, Upplands Väsby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel