Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg sköts väster om Sonfjället

En varg sköts i går eftermiddag norr om Ransundet. Länsstyrelsen hade beviljat skyddsjakt på varghanen som fanns i trakterna väster om Sonfjället.

Personal från länsstyrelsen har spårat vargen de senaste dagarna och i går eftermiddag sköts den från helikopter i trakterna av Ransundet, väster om Sonfjället.
Vargen har den senaste tiden rivit och dödat renar i området.
Beslutet kom efter det att Mittådalens sameby ansökte om skyddsjakt på vargen, som är av skandinaviskt ursprung. Vargen fanns tidigare längre söderut där den ställde till oreda för bland annat Idre sameby. Länsstyrelsen i Dalarna har utlyst skyddsjakt på samma varg då man hittat ett flertal renkadaver. Vargen har dock vandrat in i Härjedalen varvid länsstyrelsen i Jämtlands län tog samma beslut 25 januari.
Mittådalens sameby anförde att det område som vargen befann sig i, är ett uppsamlingsområde inför kommande slakt och skiljning. Samebyn räknar med att inom en vecka påbörja renskiljning vid Synnerkölen, mellan Hede och Råndalen.
– Vi har konstaterat ett flertal döda renar väster om Sonfjället mot Ransundet. Det verkar som vargen finns kvar i området vilket ställer till problem för oss och renarna, sa Per-Jon Fjellgren, Mittådalens sameby, tidigare under tisdagen.