Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg som satte skräck är avlivad

Den varg som tassat runt i byn Storsjö avlivades under fredagen. Den sköts från helikopter drygt en kilometer från byn.

Det var personal från länsstyrelsen som efter beslut om skyddsjakt avlivade vargen vid ett-tiden på fredagen. Det var en mindre hane som vägde 33 kilo. DNA från vargen har tidigare analyserats där länsstyrelsen konstaterat att det inte handlar om en genetisk viktig individ.

Länsstyrelsen fattade beslutet eftersom vargen nu markerat revir i ett område som Handölsdalens samebys renar nu ska passera, på väg ner till vinterbeteslandet.

Länsstyrelsen gör bedömningen att allvarlig skada skulle inträffa om vargen fick stanna kvar i området. "I och med att vargen markerat revir inom samebyns åretrunt-marker under en längre tid bedömer Länsstyrelsen att det inte finns några andra lämpliga lösningar än att avliva vargen, givet rådande rovdjurspolitik" skriver länsstyrelsen i ett förtydligande till att beslut om skyddsjakt fattades.

Vargen har även de senaste veckorna varit synlig i byn vid ett flertal tillfällen. Bland annat har den slagit rådjur när den tämligen ogenerat tassat runt bland husen. För en vecka sedan dödades ett rådjur bara ett femtiotal meter från ett bostadshus.

Ansökan om skyddsjakten kom från samebyarna Tåssåsen och Handölsdalen men även många bybor har reagerat och ville ha bort vargen.

ÖP har tidigare skrivit om vargen som satte skräck i byn.