Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg sövd nära Brunflo

Den genetiskt värdefulla vargen var knappt en kilometer från Brunflo då den i går bedövades och fraktades till södra Sverige.

Redan sedan tidigare fanns en sändare monterad på vargen. Den sändaren gjorde att vargen under måndagen kunde lokaliseras till ett område i närheten av Rissnavägen bara en knapp kilometer från Brunflo.

Piloten Ulf Grinde på Jämtlandsflyg for igår från Göviken till det aktuella området med skytt och veterinär. På marken hade de hjälp av ytterligare två personer som lyckades spåra vargen och driva ut den på en myr.

– Vargen väljer alltid den lättaste vägen att gå. I går följde den ett skoterspår ut på myren. Väl där kunde vi söva den med en bedövningspil, säger Ulf Grinde.

Efter bara en halvtimme från det att helikoptern lämnat Göviken var hela uppdraget slutfört. Vargen packades in i en bil för vidare transport söderut.

– Vargtiken är verkligen jättefin. Den är lite mer röd i pälsen än vad som är brukligt bland de svenska vargarna, säger Grinde.

Var vargen släpptes denna gång håller fortfarande naturvårdsverket hemligt. Detta var den tredje och troligen också den sista gången som vargen flyttades. Varje flytt innebär en påfrestning på vargen och enligt forskarna finns en etisk riktlinje som säger att vargen inte ska sövas mer än tre gånger.

Nu hoppas naturvårdsverket på att vargtiken ska finna en hanne och så småningom få valpar i sitt nya revir.