Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargen norr om Strömsund är genetiskt viktig

Lövbergavargen som rör sig norr om Strömsund bär på mycket viktiga gener för arten.
Det har länsstyrelsen konstaterat genom en DNA-analys av ett urinprov som togs förra veckan.

Annons

Första observationen av varghanen gjordes av en privatperson i Lövberga för knappt en månad sedan. Länsstyrelsens personal har sedan letat efter vargen i det området och den 26 januari togs urinprovet.

– Vi kommer att gå ut igen och försöka lokalisera honom för att se var han tar vägen. Det är en yngre varg så det finns en möjlighet att han går vidare i sökandet efter ett revir, säger Mikael Wallén som är vilthandläggare på länsstyrelsen.

Varghanen är två eller tre år gammal och har vandrat från Tivedenreviret utanför Örebro. Föräldrarna har sina rötter i Finland/Ryssland och därför har varghanen gener som är mycket viktiga för den svenska vargstammen. Om Lövbergavargen väljer att stanna i området där han rör sig nu kan det få stora konsekvenser för rennäringen, berättar Mikael Wallén.

– Det finns renhjordar på alla sidor runt honom.

Nu är renarna på vinterbete och än finns det inga dokumenterade vargrelaterade skador på renar i trakterna där vargen rör sig.

Läs mer:

Den viktiga vargen från Härjedalen skjuten

Skyddsjakt på varg i Härjedalen

Viktig varg i Härjedalen har vandrat till Norge - jakt stoppas