Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargjakt i länet inom några veckor

Naturvårdsverket kommer att tillåta jakt på varg i vinter, enligt Ekot. 18 vargar ska skjutas i landet, varav två i Jämtland län.

Annons

Naturvårdsverket har tidigare sagt att det inte är aktuellt med en licensjakt på varg under vintern 2013, på det sätt som hade bedrivits tidigare år, eftersom man då räknade med att få ny kritik från EU-kommissionen.

I stället öppnade man från verkets sida för selektiv jakt inriktad på revir med väldigt hög inavelsgrad.

Och enligt Ekot på Sveriges Radio kommer det inom några veckor att bli tillåtet att skjuta 18 vargar i nio revir i landet.

Ett av reviren finns enligt Ekot i Jämtlands län.

Enligt uppgift kommer Naturvårdsverket ge klartecken för att skjuta 18 vargar i nio revir i landet. Jakten ska riktas in på de mest inavlade vargarna.

Beslutet är i högsta grad kontroversiellt. Många forskare är kritiska och miljöorganisationerna säger nej till den här typen av jakt.

Uppgifterna om licensjakt på varg stämmer, erfar även TT.

Världsnaturfonden (WWF) är djupt kritisk till planerna. Extra allvarligt, enligt Tom Arnbom, rovdjursansvarig på WWF, är att planerna förutsätter att man skjuter nio föräldradjur från nio olika flockar.

– Det skulle i så fall innebära att man skjuter bort en tredjedel av den reproduktiva delen av vargstammen. Man förstör medvetet förökningen, säger han.

– Fast jag förstår inte hur det hela ska gå till i praktiken. Hur ska man kunna skilja ungdjur och föräldradjur åt under jakten? Jag tycker det verkar som om Naturvårdsverket är helt ute och cyklar, vilket är extra konstigt eftersom de verkade klart tveksamma till jakt alldeles nyligen, sedan EU sagt nej till jakt.

Arnbom misstänker att regeringen är orsaken till omsvängningen.

– Jag har noterat att både Eskil Erlandsson och Lena Ek har påtalat att de vill ha jakt. Och Ek har två gånger tidigare i höstas kört över verket i vargfrågan. Det här är på gränsen till ministerstyre, säger han.

Han är inte säker på hur WWF kommer att agera ifall det blir licensjakt, men tror inte att EU-kommissionen kommer att sitta med armarna i kors.

– Jag tror att kommissionen drar Sverige inför domstol. Jag förstår inte hur regeringen kan underskatta EU på det här sättet.