Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargpolitiken är en katastrof

För att genomföra en grundlagsändring i Sverige krävs det två riksdagsbeslut med val däremellan. Sveriges riksdag har 2009 och 2013 fattat två beslut om vargjakt med ett val däremellan, men trots det så saknas en fungerande vargpolitik.

För alla de människor som under många år har väntat på en lösning på vargproblematiken är stoppet av vargjakten en stor besvikelse. För ovissheten och väntan leder till känslor som vanmakt, utanförskap, ilska och sorg.

Från samhällets sida är det oerhört viktigt att fånga upp dessa människor och ge dem framtidshopp. Något att tro på.

I Finland tröttande landsbygdsbefolkningen på att vänta. De tog lagen i egna händer. Vargstammen har där reducerats till en spillra av vad den var.

Eftersom Svenska Jägareförbundet är emot all form av illegal jakt har vi arbetat hårt för att hitta en lösning som ger människan möjligheter. En sådan lösning innefattar naturligtvis jakt.

Förklaringen är enkel. Jakt och skyddsjakt är verktyg som ger de drabbade en möjlighet att påverka sin vardag. Precis sådana verktyg är centrala för att få förtroende för vargförvaltningen. Och med en sådan verktygslåda hamnar vi inte i samma situation som Finland.

Därför känns det tröstlöst och beklämmande när bevarandeorganisationerna gör allt utom att skapa acceptans för vargarna eller ingjuta hopp hos de som drabbas, främst genom att motverka alla försöka till att få i gång en förvaltning.

Ett ord som enkelt beskriver dagens situation: katastrof, för såväl rovdjur, människa som samhälle.

Sven-Gunnar Sivertsson, ordförande Jägareförbundet Mitt Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel