Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårkänslor gör djuren tokiga

Värmen får det inte bara att spritta i benen på oss människor. I naturen lever många djur rövare just nu. "De hävdar sina revir. Enstaka hannar får tuppjuck, de blir lite galna", säger forskaren Julia Stigenberg.(TT)

Vårsolen värmer gott och väcker känslor hos både stort och smått. I naturen rumlar testosteronstinna hannar runt och de kan bli både känslosamma och aggressiva när de hävdar sina revir.

– De vill främst jaga bort inkräktare, men de hoppas väl så klart också att det är någon liten tjej som ska tycka att de är fantastiska. Allting går ut på att reproducera sig, säger Julia Stigenberg.

Fågelattacker

Det händer att spelgalna tjädertuppar går till attack mot bilar, men känslorna flödar även hos mindre fåglar som koltrastar, rödhakar och sädesärlor. De brukar dock sikta in sig på fönsterrutor och annat som reflekterar.

– De tror att deras egen spegelbild är en inkräktare, och kan flyga in i rutor flera gånger.

Den som tar en stilla kvällspromenad vid dammar och kärr kan njuta av grodornas lockrop, där det gäller att kväka störst, bäst och vackrast. Paddornas bråk om honorna kan dock få ett mer tragiskt slut:

– Flera hannar kan sitta på samma hona och ligger de i vattnet så kan de dränka henne.

Ingen fara

I onsdags trasslade två hjortar in sig i varandras horn i Ljungsbro, förmodligen också i ett anfall av revirhävdande och maktstrid. Det är inte ovanligt att jägare får rycka ut för att hjälpa till.

– Kommer hjortarna inte loss kan de till slut dö av svält för att de inte kommer åt att äta.

Det är dock ingen större fara för människor att röra sig i närheten av de galna djuren. Många är skygga och flyr hellre än att konfrontera oss. Och snart kommer vårkänslorna att mattas ut och lugnet kommer åter att sänka sig över skogarna.

– När de skaffat sig en hona får de annat att tänka på, då lugnar de ner sig, säger Stigenberg.