Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varken monster eller martyr

Sture Bergwalls bror Sten-Ove har intervjuats i Ö-P. I slutet av intervjun säger han: "Min bror söker sig till mig, ska inte jag då ta emot honom? Jo, självklart är min famn öppen." Det låter uppfordrande, nästan bibliskt. Och självklart ska den hållningen respekteras.

Tillägget "sedan råkar jag bo här, men det får ortsbefolkningen finna sig i" är däremot inte lika lyckat. Liksom klagomålet på Ö-P:s både korrekta och relevanta artikel om hur ortsbefolkningen ser på sin nye megakändis i skidparadiset.

I drygt 20 år har Sverige levt med Thomas Quicks/Sture Bergwalls olika roller. Från Ful Gubbe till Massmördare och nu Martyr. Den som inte orkar eller vill läsa de böcker som getts ut om honom rekommenderas Lena Anderssons analys i DN den 10 augusti i fjol, "Manipulatörens makt och vanmakt."

Det är ingen demon som porträtteras, men för den skull är det ingen rolig läsning: "En ödmjuk tjänare som härskar i lönndom genom att verka svag och förvirrad, alltmedan han kyligt prövar vad andra går för och mäter sin styrka mot dem."

Titeln "Mannen som slutade ljuga" är kanske det mest diskutabla med Dan Josefssons lysande bok. Var gränsen går mellan lögn och manipulation är ett ämne som inte ryms inom denna ram, men att Sture Bergwall skulle sluta manipulera sin omgivning ter sig osannolikt. Nu är det Martyren som talar, med predikantens ton.

Manipulatörer och människor utan empati dräller det av i samhället. Ofta är de framgångsrika, inte minst som politiker eller kulturmänniskor. Det står Sture Bergwall fritt att fortsätta föra ut sitt budskap, i Undersåker som i Tollarp.

Men vi som inte vill höra på honom mera måste slippa beskrivas som "samma människor som uttalar sig om invandrare som jävla svartskallar" som hustrun till Sture Bergwalls bror uttrycker det i Ö-P: s intervju.