Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värktabletter i butiker

I novemb­er ska det gå att köpa nässpray och smärtstillande i vanliga mat­butiker. Men rege­ringen vill ha en 18-årsgräns för den som vill handla receptfritt i butik.

– Det blir lättare att få tag i nässprej eller värktabletter i butikerna. Det är något som dramatiskt kommer att öka tillgängligheten och som jag tror att de flesta kommer att uppskatta, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

Han skickar nu över propositionen om hur apoteksmonopolet ska avregleras, genom att släppa in nya aktörer och privatisera apotek, till riksdagen.

Senare i år tas det fjärde steget för att stöpa om apoteksmarknaden, ett steg som innebär att receptfria läkemedel får säljas i vanliga butiker, som livsmedelsbutiker. Det lagförslaget arbetar regeringen ännu med.

flera hundra så kallade apoteksombud, bland annat i butiker, men från första november i år ska vanliga butiker få sälja det utbud som apoteksombuden har när det gäller receptfria läkemedel. Det handlar om sådant som smärtstillande tabletter, febernedsättande medel, nässpray och magmedicin, för att nämna storsäljare. Men riktigt vilka produkter det blir ska Läkemedelsverket få i uppdrag att bestämma.

– Det är viktigt att det blir ett fåtal preparat och i små förpackningar. Det ska inte finnas risk för förgiftning eller överdosering, säger Carina Jansson, ordförande i Farmaciförbundet som organiserar apoteksanställda. (TT)