Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världen kommer säga att du inte duger

I somras var jag i Barcelona med min familj med omnejd. Sju vuxna och två småbarn på vift bland långa stränder, höga hus, stimmiga restauranger och gräsrökande ungdomar.

Annons

Ja, ni hör ju, det var såklart omöjligt att röra sig fritt på stan eller försöka få ett slags restaurangbord utan att drabbas av diverse hjärnblödningar.

En kväll innan vi skulle gå på kvällens rutinmässiga matjakt kom min systerdotter Alma, fem år, invandrandes in i mitt hotellrum där jag stod och sminkade mig. Hon stirrade ogenerat nyfiket på mig sådär som femåringar gör och sa sedan hur fin hon tyckte att jag blev med det där grejset i ansiktet. I stället för att bli glad (vilket kanske vore den mest naturliga reaktionen) kände jag ett sting dåligt samvete för att hon hade fått se mig så noggrant förändra mitt ansikte. Min så medvetna självbild i kontrast med hennes ännu odefinierade – var smärtsam.

Men det värsta av allt? Jag blev medveten om att hon om några år själv skulle stå här framför spegeln, men då med sin egen spegelbild att begrunda, studera och förändra.

Alma, jag vill säga några saker till dig. Kanske kan din mamma spara den här tidningen till dig tills du blivit lite äldre? Jag vet att hon är usel på sånt, men det här är rätt viktigt. Jag vill att du ska veta saker som jag förstod mycket senare än jag borde gjort.

Världen du lever i kommer vilja säga att du inte duger. I alla mediebilder du möter i din vardag finns ett och samma budskap: förändra dig. Det finns till och med en miljardindustri som tjänar pengar på att du ska vilja göra just det. Du ska köpa produkterna de säljer, produkterna som kan göra dig vackrare och därmed lyckligare. Problemet är bara att det inte är sant. Jag och miljoner med mig har provat, och det funkade inte. Det visade sig bara vara väldigt dyrt och ändå aldrig fyllde det där hålet inuti en.

I tidningar kommer det finnas guider om hur du med för breda höfter ska få mindre, och hur du med för små höfter ska få bredare osv. Jag trodde att det här skulle bli bättre under min tid, men hittills verkar det bara bli värre. Genom dessa guider och modebilder kommer du lära dig att aldrig bli nöjd. Poängen är att du som tjej inte ska vara nöjd, det är ju precis det industrin tjänar pengar på. Slutligen vill jag att du aldrig, aldrig förpassas till bara ditt utseende. Alltifrån nyhetsrapporteringar till populärkultur kommer nämligen göra just det. De kommer beskriva kvinnliga politiker med utsmyckande ord och bygga kvinnliga filmkaraktärer enbart utifrån deras kroppar och utseenden. Kvinnor har reducerats på det sättet i alla tider, och även om det finns mycket bra undantag är det svårt att inte påverkats av den generella bilden.

Jag vill att du ska veta att du aldrig är bara ditt utseende. Jag har känt dig i endast fem år nu, och du är redan en av de mest fantasifulla, omtänksamma och intressanta personerna jag känner. Jag märker hur viktigt det är för dig att andra skrattar och mår bra, hur du bryr dig om oss. Det är så himla fint, men låt det aldrig ta över. Du är för viktig för det. Bygg din självbild på allt du gör och är, så lovar jag att den kommer hålla bättre. När det blir jobbigt och svårt så håller vi varandras händer, sådär som vi gjorde när det åskade i Barcelona.