Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världen måste reagera mot Islamska statens folkmord

IS, tidigare ISIS är ett av världens just nu allvarligaste hot, om inte något görs riskerar ett folkmord att ske framför ögonen på internationella samfundet. Det motstånd som finns måste få allt stöd vi kan ge.

De kallar sig numer bara IS – Islamska staten, och de är en av de vidrigaste terrorgrupper världen skådat på mycket länge. Ursprungligen är IS en del av al-Qaida i Irak som sedan fick nytt liv med inbördeskriget i Syrien, där växte de sig starkare innan de åter kunde attackera mål i Irak. IS spelar på motsättningarna i arabvärlden, där IS är en del av majoritetsgrenen sunni medens exempelvis regeringarna i Syrien och för närvarande Irak är dominerade av den andra riktningen shiiter.

Efter att IS nu fått fäste i Syrien och Irak har världen på allvar tvingats se den fulla omfattningen av IS brutalitet. Vi talar om en grupp vars yttersta mål är att upprätta en ny Islamistisk stat, oberoende av gamla nationalstater. Som svårt förföljer alla som går under deras definition av icke-renläriga. Minoritetsgrupper som kristna assyrier, kurder och yazidier samt shiiter i både Irak och Syrien attackeras med en sällan skådad sadism.

IS omfamnar sitt våld, de försöker inte dölja och mörklägga sina brott som ändå de flesta despoter genom historien gjort utan skryter tvärt om om det.

Gruppen sprider välproducerade videofilmer som visar avrättningar, halshuggningar och lemlästningar, innehåll så fruktansvärt att ingen människa borde behöva se det. Situationen är akut för flera grupper som flyr undan IS, just nu är exempelvis många människor ur gruppen yazidier fångade uppe i bergen utan mat och vatten. Övergreppen är bekräftade av Human Rights Watch, Amnesty International och internationella medier

IS är ingen lokal angelägenhet. Förutom att vi riskerar ett andra Rawanda, där folkmord sker för öppen ridå med en omvärld som inte hinner reagera, så har IS även uttalat som mål att sedan bli en fristad för andra terrorister som attackerar väst. Något grannländerna givetvis inte kommer acceptera. Storskaligt krig i regionen hotar.

Regeringen i Bagdad i Irak har hittills varit totalt oförmögen att bemöta IS, men det finns andra som gör motstånd. I norra Irak finns relativt välmående och självstyrande kurdiska områden, där kurdiska peshmerga-styrkor slår tillbaka mot IS, och bara nyligen började USA ge dem flygunderstöd. Det är även tal om att franska vapen är på väg till de kurdiska trupperna.

Krig och våld är det värsta mänskligheten har. Men det finns situationer där bara självförsvar är ett möjligt agerande. Kurdiska styrkor står just nu för hela världens självförsvar mot IS. Förutom militärt understöd krävs mer humanitära insatser med evakueringar, säkerhetszoner och mer resurser. Ju snabbare IS besegras desto bättre, världssamfundet kan inte vänta med sitt agerande längre och de modiga män och kvinnor som kämpar emot behöver och förtjänar vårt fulla stöd.