Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens äldsta riksarkiv fyller 400 år – landsarkivet i Östersund firar med föredrag

Riksarkivet har sedan 1618 bevarat statens handlingar. Det uppmärksammas på arkiv runt om i Sverige. På Landsarkivet i Östersund börjar årsfirandet med ett föredrag om bland annat superbyråkraten Axel Oxenstierna.

Det lär inte finnas något riksarkiv i världen som har fungerat lika länge utan avbrott som det svenska Riksarkivet. Från början var det staten som behövde bevara dokument för sin maktutövning. Numera är arkiven öppna för allmänheten.

"I arkiven finns berättelser om stora samhällsförändringar och om individers levnadsöden genom historien", skriver Landsarkivet i ett pressmeddelande.

Landsarkivet kommer att fira 400-årsjubiléet på olika sätt under 2018. 15 mars berättar landsarkivarie Maria Press om den svenska statsadministrationens och Riksarkivets framväxt under Axel Oxenstiernas ledning.

Senare, 19 april, firar arkivet med inbjudna gäster på förmiddagen, tårta för alla på eftermiddagen och öppet hus på kvällen.

---

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon? Ladda ner här:

ÖP:s iPhone-app eller  ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app eller  LTZ:s Android-app