Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens bästa skidskytt är hemma – och nu längtar hon efter ledighet

Världens bästa skidskytt har kommit hem till Östersund. Helena Jonsson är trött och sliten men förstås också väldigt lycklig.
– Det har varit omtumlande. Men det är så skönt, det har varit sådan press på slutet, ­säger hon.

De senaste veckorna har slitit både på kroppen och huvudet. Under en fyraveckorsperiod har skidskyttarna tävlat i Kanada, Norge och Ryssland. För Helena Jonssons del har det handlat om fighten om den totala världscupen med Kati Wilhelm, Tyskland. En press som hon har känt av.

– Jag har tänkt mycket på det, det har varit jobbigt. Lite grann satt man och räknade i och med att tre tävlingar skulle bort. Det har varit sådan press.

att hård träning och talang för skyttet ligger bakom framgångarna. Men det finns en viss person till som har stor del i framgångssagan om Jonsson.

– Jag skulle inte komma på tanken att träna så mycket. Det är mycket Wolfgangs (Pichler) förtjänst. Han är knäpp men han har världens största hjärta och jag behöver en som kontrollerar träningen.

Att tävla är det bästa Helena vet, men att träna är inte alls lika kul. Att börja prata om upplägget inför nästa säsongen vill hon gärna inte göra. För just nu vill hon inte tänka på träning över huvud taget utan bara njuta av livet.

– Träning är något nödvändigt ont. Ibland är man så less, men det är skönt att få betalt för allt slit man lägger ner.

– Det har varit väldigt omtumlande och jag har nog inte riktigt fattat än att jag vann. Om jag skulle varit det minsta realistisk innan säsongen så skulle jag inte tro på att jag skulle vinna totalcupen. Jag är väldigt tillfreds just nu.

Att våga sig på någon känslomässig jämförelse mellan VM-guld och segern i totala världscupen vill hon inte.

– Då var det sådan glädje, nu är det mer trötthet. Jag orkar inte hålla på att skutta omkring.

– Ja, men sen om jag gjort den största bragden vet jag inte.

30 världscuplopp i benen är det en trött 24-åring som längtar efter ledighet.

– April är vår semester och det har jag längtat efter ett tag nu. Jag är väldigt bra på att koppla av, att bara få krypa ner i soffan och zappa på tv:n är skönt, säger hon.

Förutom SM till helgen på hemmaplan i Östersund väntar fri träning till 27 april. Helena och David tänker ta det lugnt, men i påsk blir det besök hos familj och vänner.

– Just nu är jag inte alls sugen på att tävla. Men när man får på sig nummerlappen kommer tävlingsdjävulen fram.

Vinterns framgångar har inte bara gett kristallkulor och medaljer utan även en del pengar i plånboken. Helena har vunnit drygt 1 miljon kronor i prispengar.

– Det är fantastiskt skönt, nu kan jag leva på skidskyttet. För några år sedan var det inte alls så, då hade jag knappt någon inkomst.

media i går i Arctura vid skidstadion och blev även uppvaktad bland annat av Annsofie Andersson på Östersunds kommun.

– Hon är fantastisk, ett bra affischnamn för Östersund. Hur många gånger har inte Östersund nämnts internationellt den senaste tiden tack vare henne, säger Annsofie Andersson.