Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens första hängande hotell i Funäsdalen

Ett minihotell hängandes 800 meter upp på Funäsdalsberget lanseras som ett spektakulärt alternativ till de vanliga tältnätterna på fjället.

– Vi är först i världen med att erbjuda den här upplevelsen, säger Vesa Kalenius.

Annons

För de höjdrädda verkar hela upplägget mer eller mindre vansinnigt. Att övernatta i ett hängande tält, Portaledge, efter en lodrät bergsvägg på en höjd av runt 800 meter verkar inte vara helt riskfritt.

– Det här är grejen för den som vill pröva något nytt och få en rejäl adrenalinkick. Det passar utmärkt för bröllopspar, möhippa, svensexa. En häftig grej som man inte kan testa på något annat ställe, säger Vesa Kalenius.

55-årige Vesa Kalenius kläckte själv idén för ett drygt år sedan. Sedan dess har bitarna i projektet undan för undan fallit på plats. Framförallt utbildning av guider samt allt vad som har med säkerhet att göra.

– Trots att ser lite vådligt ut så garanterar vi 100 procentig säkerhet, säger Vesa som själv premiärövernattade i lördags.

Upplägget är att gästen klättrar ner från toppen av fjället ner till portaledgen, där man sedan spenderar natten. Dessförinnan ges en utbildning så att gästen kommer att vara väl förberedd.

– Men givetvis är utsikten och upplevelsen tillsammans med en förmodad adrenalinkick det som är den stora behållningen med att bo på det här sättet.

– När gästen vaknar på morgonen och solen värmer tältet avnjuts frukost med Funäsdalens bästa utsikt. Guiderna nås via walkie-talkie och de visar hur man ska klättra upp för klippan. Om någon mot förmodan inte skulle känna trygghet i klättringen kan vi vinscha upp folk, säger Vesa.

Gästen är alltid säkrad med sele kopplad till klippan och innan allt börjar ska ett säkerhetsavtal skrivas under.

Eftersom Vesa nyss avverkat sin första natt har han inte hunnit marknadsföra sitt projekt. Men säger att många redan uppmärksammat idén och är nyfikna.

– Det gäller att hitta på aktiviteter som inte finns på alla andra ställen. Jag är tämligen övertygad att vi kommer att få gäster som vill testa det här.

De som vill spendera en natt efter bergssidan med Funäsdalens bästa utsikt får räkna med att betala runt 16 000 kronor. Ett dubbelrum går på 26 000 kronor.

I priset ingår helpension, även levererad pizza, liggunderlag, sovsäck, mössa, vantar och underhållande små spel om man av någon anledning skulle ledsna på utsikten.

Annons