Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens rikaste kan slösa i 200 år

Om Bill Gates satte sprätt en miljon dollar om dagen skulle det ta mer än 200 år för honom att göra sig av med sin förmögenhet, enligt en ny rapport om finansiella orättvisor i världen.(TT)

Annons

Rapporten, gjord av hjälporganisationen Oxfam, belyser klyftorna i världen mellan de extremt rika och de extremt fattiga.

I början av året beräknade organisationen att de 85 rikaste individerna i världen tillsammans ägde lika mycket som den fattigaste halvan av jordens befolkning.

Sedan dess har de 85 personerna tillsammans tjänat 668 miljoner dollar per dag.

Enligt Oxfams beräkningar skulle det ta över 200 år för världens rikaste person Bill Gates att slösa bort sin förmögenhet om han satte sprätt på en miljon dollar om dagen. Samtidigt poängterar organisationen att det är en omöjlighet, för även en modest ränta på 1,95 procent ger honom drygt fyra miljoner dollar per dag.

Enligt organisationen leder extrem ojämlikhet till korruption, förhindrar ekonomisk tillväxt och underminerar den grund som samhället vilar på.

Oxfam anser att en förmögenhetsskatt på världens dollarmiljardärer på 1,5 procent skulle kunna bekosta skolgången för alla barn och grundläggande sjukvård i de fattigaste 49 länderna.

De två senaste åren har Ingvar Kamprad haft en stadig femeteplats på listan. I år finns han inte med alls. Om han har lika mycket pengar nu, så hamnar han på en 11 plats.

Världens tio rikaste:

Bill Gates - 81,2 miljarder dollar

Carlos Slim Helu - 79,9

Warren Buffett - 68,3

Amancio Ortega - 58,6

Larry Ellison - 48,7

Charles Koch - 42

David Koch - 42

Christy Walton - 37,9

Jim Walton - 36,6

Michael Bloomberg- 35,1

Källa: Forbes den 30 oktober