Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens största konstverk görs på Storsjön?

Kommer världens genom tiderna största konstverk att utföras på Storsjön?
I dag avgör Östersunds kommun om man vill bidra med pengar till en förstudie.

Det är östersundarna Kjell Lundberg och Lars Bolin som med hjälp av konstnären Mathias Johansson fått kontakt med den världsberömde kinesiske konstnären Ai Weiwei - som preliminärt nappat på idén!

– Tanken är helt enkelt att Weiwei skapar ett konstverk som rent faktiskt utförs på isen med hjälp av skotrar, vesslor eller människor som trampar upp den form som konstnären presenterat, berättar Lundberg, mångårig medarbetare på reklambyrån Syre.

Under en skidtur på sjön för några år sedan såg han en räcka märkliga snöformationer och fick idén att göra något verk på sjöisen. Han tog upp saken med galleristen Lars Bolin som i sin tur ringde Johansson.

– Jag funderade på olika namn, men ordnade en mejlkontakt med Weiwei och sände ett mejl till honom på chans. Till vår glädje och förvåning svarade han positivt, inte minst är han intresserad av själva processen, berättar Mathias Johansson

Efter att förfrågan blivit liggande har det framkommit att Weiwei ställt frågan om projektet fortfarande är aktuellt.

– Nu vill vi uppdatera kontakterna och undersöka de praktiska förutsättningarna, säger Kjell Lundberg.

Ai Weiwei rankas som världens i dag mest inflytelserika konstnär, han är mycket kontroversiell och tillåts inte lämna Kina, men får kommunicera med omvärlden. Han har också länge kämpat för mänskliga rättigheter i hemlandet.

Tanken är att han skulle utföra sitt konstverk med hjälp av gps-koordinater, vilket innebär att han sänder sitt underlag till Jämtland, varefter det utförs på plats och exakt så som han utformat verket.

– I praktiken skulle man kunna utnyttja hela Storsjöns yta, så att verket i sin helhet bara kan ses från satellit eller flygplan. Men exakt hur stort det blir är förstås upp till honom i så fall, säger Lundberg.

Har han sagt om han vill ha något särskilt budskap eller enbart göra en estetisk form?

– Han har sagt att han vill skapa "a message to the world", alltså ett budskap till världen.

Avsikten är att noga dokumentera verkets utförande, att göra nyhetsmaterial som kan länkas över hela jorden, göra böcker och utställningar och inte minst sprida verket via sociala medier.

– Vi vill också få kontakt med internationella sponsorer för att kunna ro allt i hamn, säger Kjell lundberg.

Och så handlar det om vädrets makter:

– Avgörande är isförhållandena. Så som Storsjön var i vintras hade projektet inte varit möjligt att genomföra. Men om vi har bra is och tidigt isläggning skulle man kunna tänka sig att utföra projektet på vårvintern.

Vilket år?

– Det är för tidigt att säga. Vi är i ett väldigt tidigt skede ännu. Men om det blir verklighet skulle det dessutom kunna bli ett årligt återkommande event med enorm genomslagskraft för Jämtlands del, säger Kjell Lundberg.

Tisdag morgon var Kjell Lundberg hos Utvecklingsutskottet och informerade och under dagen tar utskottet ställning till förslaget om att bidra med 25 000 kronor till en förstudie, som tillstyrks av kommunledningsförvaltningen med kommundirektören Bengt Marsh i spetsen.