Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världscup i Åre om två veckor?

Åre kan bli den alpina världscupens räddningsplanka 12–14 december. Frankrike är utan snö och på torsdag avgör FIS om både ett gäng herr- och damtävlingar körs i Åre i stället.

– För oss vore det väldigt inspirerande att få ta emot hela den alpina skidvärldens främsta åkare redan nu före jul. Det är sex år sedan vi senast arrangerade herrtävlingar. Och om det här blir verklighet får vi alltså köra både storslalom och slalom för både herrar och damer. Onekligen vore det en fjäder i hatten för Åre, menar Svenska Skidförbundets förbundsdirektör Niklas Carlsson.

Val ´d Isere och Courchevel är orterna som annars äger decemberevenemangen. Men det viktigaste saknas: Snön.

– Vi bedömer just nu oddsen som 50/50 för att det blir Åre. Det kan trots allt dimpa ner ett par meter snö i Mellaneuropa på bara något dygn. Prognoserna talar dock inte till deras fördel, fortsätter Niklas Carlsson.

Åre gör sig därför beredd. Banorna hinner bli klara i tid. Återstår gör den ekonomiska uppgörelsen. Reservorter tvingas som här, i så fall ta över tävlingar med mycket kort varsel. Det komplicerar situationen.

Runt tio miljoner kronor kostar det om hela världscupcirkusens alla nationer och åkare kommer till Åre under fyra dagar i december.

– Vi förhandlar just nu med både internationella TV-rättigheternas ägarbolag Infront och SVT om en möjlig produktion och därmed intäkter som täcker i princip alla våra kostnader, slutar Niklas Carlsson,

FIS är i det här läget i händerna på Kung Bore, men också på om det löser sig med Åre. Någon annan alternativ arrangör är i nuläget inte kontaktad. På torsdag i nästa vecka avgör FIS hur det blir. Då utförs den så kallade snögarantin på de orter som är aktuella. Just nu ligger Åre bäst till.

Om Åre övertar tävlingarna blir det två storslalomtävlingar fredag 12 december, en slalom på lördag och en andra slalomtävling på söndag.