Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsklass på Birka av Shai Maestro Trio

Allra roligast på Yran är ibland att skrota runt och upptäcka artister man inte har riktig koll på och som visar sig vara en rejäl överraskning. Just en sådan upplevelse hade jag lördag kväll på Birka folkhögskola.

 Även om ryktet hade föregått Shai Maestro Trio och klipp-en på youtube lovade gott, så överträffade detta mina förväntningar på alla plan. 

Kapellmästaren inledde lyriskt och melodiskt på den stora och fina flygeln i Birkas aula och strax föll hans båda kamrater in – basisten Jorge Roeder och trummisen Ziv Ravitz.

Inte minst Ravitz är ett utropstecken, han ömsom smäller på med sjutton taktslag i sekunden, vispar med visparna, rasslar med bjällror eller krafsar med fingrarna över trumskinnen.

Roeder har för sin del ett närmast organiskt samspel med bandledaren, piano och bas är tidvis helt i synk, med snabba löpningar och melodibyggen.

Mest av allt imponerar Shai själv, han varierar mellan lätta anslag i skira melodier via funkiga grooves över hamrande attacker och de mest jazzigt brötiga solon jag hört på länge.

Men allt genomgående melodiöst och jag nynnar på flera teman när vi lämnar lokalen.

Trion är uppenbart inne i ett kreativt flöde, de ändrar låtlistan under konserten och alla låtar utom en är skrivna till den kommande andra skivan.

En komposition är åtta år gammal och en annan blev annan klar för bara tre dagar sedan. Konsertens höjdpunkt blir de avslutande tre numren, som är så intensiva och spralligt melodiösa att publiken står upp i bänkraderna och skriker efter mer.

Gensvaret triggar säkert musikerna att göra lite extra, men Shai Maestro är musik i världsklass som råkade ramla in just på Birka tack vare att en av skolans elever råkat höra dem i västsverige och lyckats boka dem.

Ibland har vi tur.

Trion ägnade lördagen åt att undervisa på skolan och avslutade med sin mycket tajta konsert – levande musik som berör och som vågar vara öppen och välkomnande.

En fullträff för både skol-an och arrangerande Klubb SAM.