Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världskultur på svenska

Bakari från Elfenbenskusten sjunger solo, Walid och Anas lockar till allsång, några uppträder med en tvåstämmig Jämtlandssång och andra visar upp salsadans till sköna toner. Ännu en gång har det varit fest på Eductus och Tingshusets språkcafé.

En gång i månaden samlas människor från alla världens hörn för att umgås, fika och öva på svenska. Utöver det ordnas någon form av kulturell aktivitet och just den här gången är temat att visa upp sin kultur. Uppdukat på ett långbord står te, kaffe, mat och kaffebröd från olika länder och på väggarna hänger planscher med information om olika kulturer.

– De flesta som är med på språkcaféet läser Yrkessvenska hos oss och många är syrier eller från Eritrea. Men det kommer också andra ibland, förra gången var det några tyskar från universitetet här, säger Maria Strid på Eductus.

Vid ett bord sitter Freweini Habtom och Titta Reta med ett gäng andra tjejer. De läser till undersköterskor och vissa av dem besöker språkcafét för första gången.

– Jag tycker det verkar roligt, säger Freweini.

– Ja, spännande, fyller Betiel i.

Språkcaféerna startades av utbildningsföretaget Eductus och hölls då på Österängsskolan, men efter att Gamla Tingshusets organisationsutvecklare Pernilla Hellan läste om evenemanget i 100 procent Östersund kontaktade hon Eductus för att föreslå ett samarbete. I april började man i stället ordna språkkaféerna på Tingshuset.

Artikeln kommer från 100% Östersund.