Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsmästaren Emil Martinsson millimeter från en pallplats i Aten – nu finns inte OS-grenen

Emil Martinsson var 0,6 millimeter från en pallplats i OS i Aten 2004, nu är Strömsundsbon världsbäst i viltmålsskytte men fortfarande utan OS-medalj.

När vi rullar upp med bilen på gården hemma hos Emil Martinsson på Hall-Håxåsen fångas min blick av en gammal bössa av trä som är slängd på gräsmattan, en sådan jag själv minns från Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga. Men jag väcks snabbt från min fiktionaliserade återblick och möts av den verkliga skytten som närmar sig framför mig, Emil från Älmhult, världsmästare i viltmålsskytte.

Det var vid 15-års ålder som Emil började utöva sporten som hans far gjort innan honom och det dröjde inte längre än ett år innan han deltog i sitt första SM. Redan där började han bygga upp sin samling av medaljer med ett SM-silver och ett brons. Idag, 22 år senare är han minst sagt rutinerad och har fler medaljer än han orkat räkna, undanskuffade i en kartong nere i källaren.

- Det är väl kring 90 stycken vid det här laget, så jag börjar väl närmar mig 100-sträcket, säger Emil när han stolt blickar ner i den skimrande kartongen.

Under OS i Aten 2004 prövade Emil sina färdigheter på den kanske mest prestigefyllda internationella arenan. Han slutade där på en fjärdeplats, hissnande nära en OS-medalj; 0,2 poäng och 0,6 millimeter för att vara exakt.

Med en otroligt liten marginal blev han utan pallplats det året och följderna visade sig hemsöka honom längre än fyra års tid. Detta efter att beslutet att utesluta viltmålsskytte från de Olympiska Spelen togs därefter och har förblivit intakt.

Idag är han bäst i världen och det blev vi påminda om så sent som för två veckor sedan under VM i Suhl och under helgens SM-tävlingar där Emil än en gång fick klättra högst upp på pallen.

Emil är stolt över sina bedrifter och över att kunna titulera sig som världsmästare, men ändå är det något som fattas i den undanskuffade kartongen- en OS-medalj.

- Mina största tävlingar är ju fortfarande bara för viltmål, det är liksom inte samma sak, säger Emil om den frustrerande motgången.

Men att grenen blev borttagen har inte bara påverkat honom mentalt, faktum är att hans liv hade sett betydligt annorlunda ut i praktiken om den hade funnits kvar.

- Nu lever vi på förbundets pengar som egentligen inte räcker till. Vi missar många tävlingar på det sättet, säger han om tävlingsförhållandena utan ett ekonomiskt stöd från SOK (Sveriges Olympiska Kommitté).

Men än finns det hopp hos Strömsundsbon, som drömmer om att en dag få göra revansch i OS.

- Det är inte helt sopat under mattan. Det är hos det egna internationella förbundet som skon klämmer, så vi får fortsätta visa upp våra bästa sidor helt enkelt, säger Emil hoppfullt inför framtida OS-tävlingar.

Men nu riktar han sitt fokus mot 2017, då det är dags för EM på 10 respektive 50 meter i Slovenien samt i Azerbajdzjan. Till det kommer han fortsätta att träna på den egna banan hemma på gården, som han alltid gjort.

- Den här tavlan har minsann vunnit VM-guld den med, den har jag tagit med mig till de senaste tävlingarna jag varit på, säger Emil från sin viltmålsskyttbana på tomten på Hall-Hoxåsen.

Resultatet från årets VM i Suhl, Tyskland

Brons 50 meter regelbundna lopp

Guld 50 meter mixade lopp

Lagsilver 50 meter mixade lopp

Lagsilver 10 meter regelbundna lopp

Guld 10 meter mixade lopp

Lagsilver 10 meter lag mixade lopp

Resultatet från helgens SM i Hyltebruk i seniorklassen

Fredagen:

Brons i enkel (långsam) med 389 p

Guld i dubbel (snabb) med 391 p

Lördagen:

Guld i 50 m regelbundna

Brons i 80 m enkelskott

Söndagen:

Guld i 50 m mix 396 p

Guld i 80 m dubbelskott 388 p

Läs även:

Nytt VM-guld för Martinsson: "Över förväntan"

Urstark Martinsson tog VM-guld i Tyskland: "Revansch"

Storstilad comeback när Martinsson tog VM-brons i Tyskland

Se även:

Sporten testar: Viltmålsskytte med Emil Martinsson