Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsmästaren Northug vann allt i Funäsdalen

/
  • Ungdomarna fick chansen att åka in i mål bakom skidvärldsmästaren Petter Northug.

Världens­ bästa skidlöpare, Petter­ Northug, från Mosvik och Meråker i Norge, kom sågs och segrade i Bruksvallarna. På fredagen vann han sprinten, på lördagen Fjälltoppsloppet och på söndagen lät han sig utmanas i ungdomarnas skicross.

Annons

Ungdomarna fick förresten ta sig en match mot honom i Fjälltoppsloppet eftersom de fick åka in bakom honom när han spurtade i mål. I den konkurrens som blev när landslagslöparna hade en massa annat för sig, stod han naturligtvis i särklass på 33 kilometer fri stil.

– Det var ganska lugnt de första två milen, sedan kom spurtpriset och jag höll en annan fart, förklarade Petter som var minuten före landsmannen Einar A Ulsund som närmast följdes av Mikael Ojala, ÖSK samt Björn Gund, Åsarna på en stimulerande fjärde plats.

ett norskt lopp kvar av säsongen, valde Fjälltoppsloppet framför en norsk tävling.

– Det är här roligare än att åka uppför en brant fjällvägg i hemmatävlingen, sa Petter.

Petter har en fantastisk säsong bakom sig

– Jag är jättenöjd – hade siktat på ett VM-guld och fick tre.

Då spelade det inte så stor roll att han bara blev tvåa i världscupen bakom schweizaren Dario Cologna. Petter Northug delar undertecknads uppfattning om att avslutningen med en minitur inte var någon höjdare.

– Det räcker med en tour och jag delar din synpunkt på att den kunde få ligga efter mästerskapen det år det är mästerskap.

Northug delar inte Anders Södergrens motstånd mot gemensamma starter.

– Nej, där har vi helt skilda uppfattningar.

Petter är den löpare som drar största nyttan av lopp med en transportsträcka och sedan spurt.

föresten chansen att se Petter även i sommar, nämligen i St Olavsloppet. Där har han varit med flera år, först i Mosviks lag och sedan i ett mer showbetonat lag.

Brorsan Thomas blev förresten trea i juniorloppet där tjecken Jiri Horcica vann klart. Erik Söderman, Stockvik, skrällde med en andraplats.

Oscar Quicklund, ÖSK, var fin sexa i ett mycket internationellt fält. Oscar har bara kunnat köra för halv maskin större delen säsongen. Behandlingen av magproblemen kommer att börja nu när säsongen är slut.

Yngre juniorklassen, även den med många internationella inslag, gav seger för Gustav Eriksson, Rättvik, på en tid som räckt bra till en placering bland de fem bästa i äldre. Oskar Kardin, Offerdal, var elva och bäste jämte.

Det var inte bara Northug som hade stora familjeframgångar. Peder Einar Slind, Oppdal, pappa till Karin och Astrid som var toppnamn i sina klasser, vann herrarnas motionsklass före tidigare juniortalangen Martin Tenggren, Vertex.

kan noteras att tredagarsarrangemanget i Funäsdalens regi håller stilen som en fantastisk säsongavslutning för alla åldrar. Kanske kan det åter bli en svensk cupavslutning och få lika många elitnamn som man haft många gånger tidigare.

Mer läsning

Annons