Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsnamn leder workshops i Härjedalen

Det råder ett lugn i Härjedalens Kulturcentrum. Det är tomt i rummen som nyligen fylldes med aktiviteter i och med evenemanget Härjedalspipan revisited.

I mötesrummet Salong Mosippan på husets bottenvåning sitter arrangörerna Flavia Devonas och Andreas Hoffman och pustar ut.

De är märkbart slutkörda efter helgens händelser med drygt 350 besökare, och nu väntar allehanda administration. Men det väntar ingen längre vila, redan nu har de planerna klara för ungefär ett år framåt.

Över kaffe och hembakt pratar vi om den gångna helgen. Flavia och Andreas är väldigt nöjda.

– Festivalen var bara en början. Den här typen av herde-flöjter finns i många länder, och efter mina många år av arbete i östra Europa känner jag till många som spelar. Det jag vill göra nu är att övertyga några av dessa musiker att sätta sig på ett plan och komma hit och spela sin musik. De kan visa saker som du aldrig trodde skulle vara möjligt att få ut ur det här instrumentet, säger Andreas.

Det var fjällvandringen som tog dem till Sverige. Till Lillhärdal har de kommit främst tack vare byggnaden, som passade deras behov. Både golv och akustik var perfekt. Flavia och Andreas har lagt ner både möda och kapital i renoveringen av gamla Folkets hus. I reda pengar har de satsat cirka två miljoner ur egna fickor.

Sedan i somras jobbar de hårt med att fylla lokalerna med kulturyttringar i de flesta former.

– Vi har sett att folket i området är hungriga, och är redo att resa långt. Så tanken var först att anordna musik- och dansuppvisningar två gånger i månaden, men det har vi fått skära ned på, säger Andreas.

Det har inte varit helt enkelt för dem att få det stöd som de tycker är nödvändigt.

– Vi har bråkat lite med bland annat Länskulturen, och vi får ett mycket litet stöd för ett regelbundet kulturprogram där Härjedalspipan är en del. Vi försöker förklara att kultur kostar, det kostar mycket pengar, säger Andreas och fortsätter:

– Min uppgift är inte att be professionella musiker, konstnärer eller dansare att komma hit och inte få samma ersättning som de får annars i övriga Europa. Det här är också Europa, med likvärdig ekonomi som andra länder.

I en diskussion på nätet skrevs kommentarer att folk faktiskt flyttat från kommunen eftersom det inte fanns tillräckligt med kulturliv.

– Jag säger inte att vi kommer få tillbaks den mängd människor som flyttat härifrån, men vi tillför ett utbud som gör det mer attraktivt att komma tillbaks, säger Flavia.

Andreas arbetar sedan 2008 för Unescos musikråd i Prag, och där överraskades man av förra årets rapport som berättade att turisterna främst kom till Prag och Berlin för kulturens skull – inte för de gamla byggnaderna.

– Så kultur kan skapa turism till vissa ställen. Det är en av anledningarna att vi inte är intresserade av mainstreamkultur. Det behöver man inte resa för, den kan fås överallt. Förra året anordnade vi Summer academy för första gången. Den resulterade i 230 övernattningar. Det är det mesta man haft här, säger Andreas.

Summer academy är 10-dagars workshops inom olika konstformer. Ett program finns färdigt för hela sommaren. Det handlar bland annat om street dance, graffiti, elektronisk musik och foto.

– Vi tar hit riktigt duktiga och välkända konstnärer från hela Europa, som tillsammans med deltagarna är här i tio dagar.

Att få stora namn möjliggörs bland annat tack vare det stora nätverk som de bägge byggt upp genom sina många års arbete i Europa. De har bra kontakter med ambassader som kan stötta sina landsmän genom att betala resekostnader och liknande.

I sommarens program finns workshops med bland andra streetdancemästaren Yared Cederlund, den isländska kompositören Anna Thorvaldsdottir och den välkände och internationellt prisade fotografen Anders Petersen.

• Det är ett imponerande program.

– Ja, jag vet, säger Andreas och skrattar.

– Det är många kända personer, fyller Flavia i.

Sättet på vilka dessa workshops hålls är nytt. Under tio dagar är det nämligen två konstformer som ska mötas.

– Vi kallar det att de konfronteras. Jag vill ha det såhär, för jag har själv undervisat på sommarkurser och det ger inte så mycket. Framtiden får utvisa om det här konceptet är lyckat, säger Andreas.

Upplägget är att två workshops arrangeras under samma tidsperiod. Alla sommarens workshops delar samma tema – vilket i år är bark. Det kan ses som trädets skinn, djurens mat eller något som man gör kork av, exempelvis.

Såväl ledarna som deltagarna får i uppgift att under de första fem dagarna ta reda på hur de i sitt område kan göra något av temat. Arbetssättet har till och med lockat vissa ledare, då de känner att de själva får något att jobba med.

– Under andra halvan av workshopen bildas mindre grupper med personer från vardera konstform. De ska tillsammans skapa ett gemensamt verk. Då kan man se hur konstformarna i grund och botten har samma språk men i olika färg, säger Andreas.

Programmet för årets Summer academy är fyllt av namnkunniga ledare, från vitt spridda kulturformer. Flavia och Andreas förväntar sig gäster från hela Europa. Det är öppet för alla.

– Alla med öppet sinne ska komma. För vad är en professionell konstnär? Många säger att de är professionella, och stänger sina sinnen för att de tycker att de hittat sanningens sanning, säger Andreas och ler.