Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsunik studie på Wången: Hästarna får leva bara på hö

16 unghästar på Wångens trav­skola deltar i ett världsunikt ­projekt. De utfodras bara med hö. Kraft­foder får inte en chans på ­deras meny.

Annons

Projektet med de 16 unghästarna startade för ett drygt år sedan. Nu har samtliga hästar i det här unika forskningsarbetet klarat sitt första viktiga delmål som blivande tävlingshästar.

– Samtliga 16 hästar har godkända premielopp och de första resultaten från vår studie visar att vår metod, att enbart utfodra med hö, ger lika bra resultat som om hästarna utfodrats med kraftfoder, säger Malin Connysson, agronomilicensiat på Wången.

Orsaken till studien är att det finns negativa konsekvenser med att utfodra med kraftfoder. Hästarna kan drabbas av exempelvis korsförlamning, magsår, kolik och beteendestörningar.

– Det kan handla om krubb-bitning, boxvandring och vävning, det vill säga de vaggar från sida till sida. Många hästar får också en tomhet i blicken, förklarar Connysson.

Högpresterande hästar har i åratal utfodrats med kraftfoder i tron att det är prestationshöjande. Dessutom är det svårt att finna tillräckligt bra grovfoder.

– Många ger hästarna kraftfoder av gammal vana. Testet visar så här långt ingen skillnad på våra hästar som får hö jämfört med de som får kraftfoder. Det verkar med andra ord som att det fungerar lika bra med hö som med kraftfoder, säger Lars-Åke Svärdfeldt som är ansvarig tränare för de 16 hästarna i studien.

Även en av skolans elever som arbetar med just de 16 utvalda hästarna i studien är av samma uppfattning.

– Hittills har jag inte märkt någon skillnad på de hästar som får hö och de som får kraftfoder. De är precis som våra andra hästar. Det känns som man bör ge hästarna hö av bra kvalité i största möjliga mån, det är ju hästens naturliga foder, säger Cecilia Steen.

Malin Connysson på Wången tror att resultatet av den här studien kommer väcka stor uppmärksamhet världen över. Kraftfoderindustrin kanske inte jublar åt de fakta som hittills kommit fram.

– Faktum är att hö fungerar lika bra som kraftfoder. Det här är en jättespännande studie, säger hon.

De 16 hästarna är utlånade från uppfödare från stall Broline, Palema och Star med flera. Studien ska pågå ända fram till jul nästa år.

Forskningsprojektet bedrivs i samverkan mellan Wången och Sveriges lantbruksuniversitet och ska kartlägga hur utfodring och träningsdos påverkar travhästens hälsa och prestation. De 16 2-åriga valackerna är indelade i två grupper. Den ena gruppen får en lägre träningsdos än vad som betraktas som normaldos för travhästar.

– Vi ser inga uppenbara skillnader i prestation mellan de båda träningsgrupperna, vilket bekräftas av att samtliga klarat sitt premielopp. Vi har dock fortfarande mycket samlad information som inte hunnit bearbetas och det blir ett viktigt led härnäst, säger Anna Jansson, docent på Sveriges landsbygdsuniversitet.

– Nu ska vi använda vintern till att preparera dem på bästa sätt inför tävlingssäsongen som 3-åringar. Vi är mycket nyfikna på att se om de tendenser som testerna hittills visar håller i sig när hästarna utvecklas och kraven ökar, säger Jan Halberg, sportchef Travskolan Wången.


Hästar presterar lika bra på gräs