Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårlig grön meny

Grönt är det nya svarta. Nu satsar allt fler på vällagade grönsaksrätter.

Annons

Vi hakar på gröna vågen och bjuder på en lättlagad, läcker, vegetarisk meny.

Det blir alltmer uppenbart att vi inte kan fortsätta äta så mycket kött som vi gör. Det är varken bra för miljön, hälsan, djuren eller ekonomin.

På lång sikt är det ohållbart. Något som till och med den köttfixerade restaurangbranschen börjat upptäcka.

Fler och fler finkrogar börjar fasa ut kötträtterna och fokusera på grönsaker – fast på nyskapande och spännande sätt. Grönsaker är i sig en större utmaning för en stjärnkock än att steka en biff.

Jag åt nyligen en rökt morotssallad under ett besök i den nya matmetropolen Chicago. Ett lysande exempel på ett helt nytt sätt att attackera den kära gamla moroten. Jag har aldrig smakat något liknande och blev totalt golvad av hur gott det var.

Med det i minnet känns det helrätt att bjuda på en vegetarisk meny inför helgen. Grönsaker behöver alls inte vara tråkiga. Grönsaker är gott, nyttigt, billigt och lättlagat.

Så här års längtar vi så det knakar efter vårfräscha primörer och sommargrönt. Men det finns mycket grönt att ta till i väntan på den stora råvaruexplosionen.

Jag lagar till exempel mer än gärna en matig soppa med vad helst jag nu kan springa på i grönsaksdisken eller på torget.

Man behöver nämligen inte vara så himla noga när det gäller grönsaker. Det ena går oftast att byta ut mot det andra.

Tänk gärna i konsistenser. Något mjukt behöver något knaprigt. Man kan till exempel med fördel blanda rostade rotfrukter med råa. Och var inte rädd för att dra på med stora kryddburken. Vårvintergrönsaker tål tuffare sällskap än man kan tro.

Så gör dig själv, naturen och djuren en tjänst – satsa på grönt mellan varven. En köttfri måndag kan vara det första steget mot ett nytt liv.