Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varm höst mycket farlig för hästar

Den varma hösten är livsfarlig för hästarna.

En del drabbas av kolik.

Andra dör av förgiftning.

– Det har blivit fler fall av kolik och så har några drabbats av förgiftning. I vårt område har en häst dött, säger veterinär Katrin Dässman vid distriktsveterinärerna i Norra Storsjöbygden.

Den förgiftning hästarna kan drababs av heter clostridium och leder enligt försäkringsbolaget Agria till döden i 90 procent av fallen.

– Förgiftningen orsakas av en överväxt av bakterier i tarmen och den beror på at hästarna får beta i omockade hagar som inte frusit, säger Katrin Dässman.

Att antalet fall av kolik ökar kan bero på att hästarna äter fruset gräs nu när det inte kommer någon snö.

– Men det kan också handla om att ensilaget blir dåligt. Om man öppnar en stor bal med ensilage håller det en till två veckor. Det gäller att ha många hästar som äter av balen så att den inte blir farlig att äta, säger Katrin Dässman som hoppas att det snart kommer kyla så att beteshagarna fryser.

– Annars gäller det att mocka sina hagar eller att hålla hästarna i hagar med grus som underlag. För att förebygga kolik gäller det också att hästarna hela tiden har tillgång till vatten, säger Katrin Dässman.