Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varmast i Umeå sedan 1800-talet

Annons

En rad värmerekord slogs i går i Sverige. Det mest spektakulära noterades i Umeå med 32,2 grader, den högst uppmätta temperaturen i staden sedan 1882.

På flera orter var det i går den varmaste dagen sedan 1994, i Gävle (32 grader), Delsbo (31,8), Sveg (31.3), Sundsvall (31,4). Särna i Dalarna hade den högsta temperaturen sedan 1975 – 30,9 grader.

Och det kan bli fler rekord i dag.

– Vi har ännu en varm dag framför oss på flera håll. Jag skulle inte bli förvånad om det blir en lika lång lista i morgon, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Framåt helgen blir det däremot något kallare.

– Det svalnar långsamt. Vi har ändå temperaturer på dryga 25 grader i stora delar av landet på lördag och söndag, säger Björck.

SMHI har nu gått ut med klass 2-varningar för "extremt höga temperaturer" i följande län: Värmland, Örebro, Västmanland, Södermanland, Stockholm, Uppsala, Dalarna, Västernorrland samt kusten i Gävleborg, Västerbotten och Norrbotten. Klass 1-varningen ligger kvar för Västra Götaland och Östergötland.

En klass 2-varning utfärdas när den maximala dagstemperaturen väntas nå över 30 grader fem dagar i följd, eller när den väntas gå över 33 grader tre dagar i följd.

Stockholm (TT)