Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varmast i Umeå sedan 1800-talet

Annons

En rad värmerekord slogs i går i Sverige. Det mest spektakulära noterades i Umeå med 32,2 grader, den högst uppmätta temperaturen i staden sedan 1882.

På flera orter var det i går den varmaste dagen sedan 1994, i Gävle (32 grader), Delsbo (31,8), Sveg (31.3), Sundsvall (31,4). Särna i Dalarna hade den högsta temperaturen sedan 1975 – 30,9 grader.

Och det kan bli fler rekord i dag.

– Vi har ännu en varm dag framför oss på flera håll. Jag skulle inte bli förvånad om det blir en lika lång lista i morgon, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Framåt helgen blir det däremot något kallare.

– Det svalnar långsamt. Vi har ändå temperaturer på dryga 25 grader i stora delar av landet på lördag och söndag, säger Björck.

SMHI har nu gått ut med klass 2-varningar för "extremt höga temperaturer" i följande län: Värmland, Örebro, Västmanland, Södermanland, Stockholm, Uppsala, Dalarna, Västernorrland samt kusten i Gävleborg, Västerbotten och Norrbotten. Klass 1-varningen ligger kvar för Västra Götaland och Östergötland.

En klass 2-varning utfärdas när den maximala dagstemperaturen väntas nå över 30 grader fem dagar i följd, eller när den väntas gå över 33 grader tre dagar i följd.

Stockholm (TT)