Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varmaste oktoberdagarna på 63 år

Oktober har skämt bort oss med rekordmild luft.
Men redan under onsdagen blir det kallare.

– Det råder varning för is på vägarna i Norrland, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Stora delar av landet har haft ovanligt varma temperaturer i oktober. Främst är det östra Svealand, Västernorrland och Götaland som fått känna av de mildare temperaturerna på cirka 15 grader. Under tisdagen nådde Kristianstad högst med hela 17,7 grader.

– Man får gå tillbaka till 1951 för att hitta dagar då det varit så här varmt så pass sent i oktober, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Men ack den glädje som vara för evigt. Redan under natten mot onsdagen sveper ett nederbördsområde ner mot sydost med kallare och mer ostadig luft som följd. I stora delar av Norrland råder klass 1-varning för isbeläggning då vatten snabbt byts till is på vägbanorna.

– Luften blir torrare vilket kan ge minusgrader nattetid långt ner i inre Götaland under natten till torsdag, säger Marcus Sjöstedt.

Till helgen rör sig åter varm luft in mot sydväst och fredagen bjuder på solchanser i Norrland och Svealand.

Vilka temperaturer som kung Bore tänker ge oss i vinter är än så länge osäkert.

– Vi arbetar med tiodygnsprognoser och det är svårt att säga någonting om vintern, säger Marcus Sjöstedt.