Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmen stängs av på torget

Östersunds kommun stänger av värmen på Stortorget.

– Kommunens koldioxidutsläpp måste minskas, säger Mona Modin Tjulin (S), ordförande i miljö- och samhällsnämnden.

Annons

Miljö- och samhällsnämnden beslutade i tisdags att stänga av värmen på Stortorget. Kommunen sparar en rejäl slant på det. 2009/2010 beräknades uppvärmningen kosta 700 000 kronor. Men kostnaden blev mycket större – 1 429 000 kronor. I år var budgeten 800 000 kronor men kostnaden beräknas att landa på 1,2 miljoner kronor om torget skulle fortsätta värmas upp.
– Vi ska lägga pengar på vård, skola och omsorg. Pengarna ska inte gå till ökade energikostnader, säger Mona Modin Tjulin.
Nämnden fick inga extra medel budgeterade för uppvärmningen och utan har fått ta pengar från kontot för vägunderhåll.
– Det var viktigt att fatta beslutet nu så att vi hinner använda pengarna till asfaltering och annat som pengarna egentligen ska gå till, säger hon.
I stället för uppvärmning ska kommunen skotta och sanda torget. Det är en kostnad som beräknas till 400 000 kronor om året. Men Mona Modin Tjulin lyfter fram att det viktigaste argumentet är miljöskäl.
– Vi ska minska koldioxidutsläppen med 60 procent från 1990 fram till 2020. Då blir det problem när vi ska använda mer energi för att värma upp torget. Det här är ett enkelt sätt att minska koldioxidutsläppen, säger hon.
Det var en enig nämnd som fattade beslutet att stänga av värmen på torget. Beslutet behöver inte tas upp i kommunfullmäktige.