Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmestugan fick nej till höjning

Politikerna gick på tjänstemännens förslag, och lät bidraget till Värmestugan i Östersund vara oförändrat.

Pingstkyrkan ville ha 700 000 kronor per år för att driva Värmestugan. Men politikerna i socialnämnden gick på tjänstemännens förslag och beslutade om ett bidrag på 400 000 kronor för 2014, samma peng som i år.

Linn Berglin (S), ordförande i socialnämnden, berättar att Värmestugan i första hand ska vara en plats för hemlösa människor i missbruk. Pingstkyrkan har velat utöka verksamheten och göra den mer rehabiliterande.

Men där finns det redan offentliga insatser, genom Brytpunkten och öppenvården, berättar Berglin.

– Vi vill ha Värmestugan, men inte någon ambitionshöjning, säger hon.

Hon ser också att hemlösa människor som bor på akutboende i Östersund – och som är den grupp som Värmestugan främst är till för – har minskat.

– Vi var eniga i beslutet. Vi har många målgrupper, och om vi prioriterar en då måste vi prioritera bort något annat, säger Linn Berglin.

Niclas Forsberg är pastor i Pingstkyrkan och han kommenterar beskedet.

– Vi la ett anbud som de tackade nej till. Då får vi ju sätta oss ner och förhandla om vad de kan få för 400 000 kronor, säger han.

Kommer Värmestugan att vara öppen i er regi, nästa år?

– Jag vet inte. Men jag har svårt att se att vi kan bedriva det i samma omfattning.

Nämnden tycker ju att ni gör mer än ert uppdrag?

– Jag tycker att det är väldigt kortsiktigt tänkande, att man bara vill ha ett varmt hus. Jag tycker att man ska hjälpa människor, att de ska bli fria från sitt missbruk.

Läs mer:

Osäker framtid för Värmestugan

”Kraftig ökning i besökare”