Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmestugans framtid avgörs

Snart ska framtiden för värmestugan för socialt utsatta människor i Östersund avgöras – på söndag hålls ett extrainsatt kyrkofullmäktigemöte.
Under veckan har mötet föregåtts av en politisk debatt på ÖP:s debattsida.

I juni kunde 100 procent Östersund avslöja att värmestugans verksamhet är på väg att flytta, från Pingstkyrkans lokaler på Artillerigatan till Betelkyrkan på Kyrkgatan.

Betelkyrkan har lovat att upplåta lokaler gratis i minst tre år framåt.

Först tog kyrkorådet i Östersunds församling ett inriktningsbeslut, och för att flytten av värmestugan ska bli av krävs ett beslut av kyrkofullmäktige.

Men på senaste kyrkofullmäktige i förra veckan bordlades ärendet, på initiativ av Borgerligt alternativ (BA) och Centerpartiet.

Det ska nu tas upp igen på ett extrainsatt sammanträde på söndag.

Det har fått de socialdemokratiska ledamöterna Margareta Winberg och Gudrun Olsson att ilskna till. I ett debattinlägg anklagar de oppositionen för att förhala beslutet om värmestugan.

– Vi är upprörda eftersom vi måste ha ett beslut, och underlag finns. Vi kan inte börja renovera byggnaden förrän vi har tagit beslut. Snart blir det kallt och snön kommer, säger Margareta Winberg till ÖP.

Socialdemokraterna har majoritet i fullmäktige och kan på söndag rösta igenom beslutet på egen hand, om de skulle vilja.

– Det kommer vi att göra på söndag. Men min tanke har ändå varit att tillmötesgå de frågor som oppositionen har, säger Winberg.

I ett debattsvar skriver Leif Westergren (BA) att samtliga kyrkopolitiker är positiva till en värmestuga.

Han tycker inte att S har haft en tillräcklig dialog med samtliga inblandade, och tycker att kommunen bör ta större ekonomiskt ansvar.

Anledningen till att oppositionen bordlade ärendet är, enligt Westergren, att man velat räta ut några frågetecken innan tar beslut och att beslutet har hastats fram av S.

– Det är viktigt att vi undersöker alla konsekvenser innan vi binder oss för stora belopp, säger Leif Westergren till ÖP.

Kommunen ger bidrag till värmestugan, men huvuddelen av pengarna kommer från kyrkan, enligt Westergren.

– Vi tycker att det är märkligt att kommunen satsar miljontals kronor på nya arenor – som inte heller är en skyldighet enligt lag – och inte kan ge mer pengar till något för socialt utsatta människor, säger han.

Oppositionen har velat se över vad allt kostar för kyrkan innan man säger ja.

– Att renovera lokalen kan kosta 750 000 kronor. Sedan tillkommer lönekostnader och kostnader för livsmedel. Det handlar också om arbetsskyddsfrågor för personal och frågor kring försäkring av lokalen, vid till exempel en eventuell brand, säger Westergren.

Till söndagens möte ska oppositionen ha kollat upp dessa saker och kommer att redovisa det för fullmäktige.

– Om det då finns samförstånd, ja, då blir det en värmestuga. S har ju sagt ja oavsett vad kostnaden blir och då är vi ju överens, säger Leif Westergren

Han tycker att situationen som uppkommit är beklaglig.

– Det är lite synd att det har blivit politik i det här, vi brukar ha samförståndslösningar inom kyrkofullmäktige, säger han.

För tillfället finns det ingen permanent värmestuga i Östersund. Tills vidare har socialt utsatta människor kunnat gå till vapenhuset vid Stora kyrkan.

Eftersom Betelkyrkan behöver renoveras innan värmestugan kan öppna är det oklart när det eventuella öppnandet blir.

Läs mer:

Debatt: Kommunen måste ta större ansvar för värmestugan

Debatt: Varför förhalar ni beslutet om värmestugan?

Insändare: Tråkigt beslut om värmestugan

De försöker överleva – hur svårt och orättvist livet än är

Bidrag till värmestugan klubbades

Kyrkan letar lokal för värmestugan

Färre antal hemlösa

Kyrkan tar över värmestugan

Stödkonsert och donationer drygar ut kassan