Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varmt fältarbete inför ny bok om fjällbastun

I förra veckan cyklade (!) de från Storulvån upp till Blåhammaren. Bara för att kunna njuta den fantastiska utsikten från det runda fönstret i bastun på Svenska turistföreningens fjällstation där.

– Det var väldigt mycket uppför. Vi erkänner. Blev mer av att skjuta cykeln framför sig än att trampa, skrattar Henrik Harr och Roger J Karlzon.

Roger släpade dessutom på en massa kamerautrustning för att kunna ta diabilder till den bok som de båda arbetar med sedan något år – preliminärt döpt till ”Fjällbastu”.

Avsikten är just att i ord och bild beskriva ett antal fjällbastur. Tipsa andra vandrare samt dokumentera den unika tillgång som dessa oaser i vildmarken utgör för vindpinade men lyckliga fjällturister.

– Jag fick idén för några år sedan när jag satt i den härliga vedeldade bastun i Stensdalen. Att basta på fjället med en porlande fjällbäck intill, det är en oslagbar upplevelse, säger Henrik.

Tillsammans med en fotograf började han bearbeta idén. Kollegan hoppade av men Henrik fick snart Roger att nappa på idén.

– Vi gjorde några provbesök just i Jämtland och visade vårt material för olika förlag och Gullers tackade ja.

Nu är även STF med som sponsor, liksom Woolpower. Men STF vill inte dominera urvalet, så föreningens stugor utgör ungefär hälften av de runt 40 bastur som boken kommer att beskriva.

– Förlaget har också velat att vi inte bara besöker svårtillgängliga anläggningar utan även tar med sådana som man kan köra bil till.

Fjällgården i Åre är exempel på det senare, med egen pool utanför bastun och gångavstånd till kroglivet nere i byn.

Lilla Offsjön vid Edsåsdalen är en motpol, en mycket liten stuga med vedeldad bastu vid stranden av den lilla sjön och en vidunderlig utsikt.

En annan sådan godbit är den lilla vedeldade bastun strax intill bäcken vid Sylstationen, med en lagom stor liten provisorisk damm strax utanför.

Förvånansvärt varm sommartid, upptäckte Henrik, som provbadade. Runt 15 grader, vilket rimligen beror på att vattnet är ytligt på en stor yta.

– Vi kanske inte gör någon rankinglista där vi korar den vackraste bastun, men Blåhammaren och Sylarna är svårslagna, det är bara att erkänna.

Blåhammarens bastubadare möts av ett mycket stort runt fönster med milsvid utsikt rakt mot fjällvärlden, där man med längtande blick kan planera påföljande dags tur.

Bland bokens mer exklusiva tips är ång- och örtbastun i Edsåsdalen, där badaren själv kan placera lämpliga örter invid aggregatet och så fylla den heta luften med ljuva ångor:

– Vi provade med allt från björkris till citronmeliss, basilika, ingefära och mynta. Det enda som inte funkade var ingefäran som bara luktade bränt. Men vi kanske gjorde fel. I övrigt var upplevelsen utsökt, skrattar Roger.

Även till Lunndörren drog herrarna sig fram på cykel. Ingen enbart angenäm cykeltur, men fram kom de.

De hann även ett återbesök till Stensdalen, och kunde konstatera att den charmiga bastun överlevt den förödande branden som ödelade själva stationen i våras.

Planeringen av boken har pågått sedan förra vintern, själva arbetet drog igång förra hösten och fältarbetet görs nu i sex etapper sedan i vintras, då de inledde i Jämtland.

I början av sommaren bastubadade de sig fram genom Kirunafjällen, september är vikt för Grövelsjön och norra Dalafjällen och i mars avslutar de i Padjelanta.

– Sedan återstår själva bokproduktionen inför den planerade utgivningen i september 2011. Vi funderar på releasefest i Jämtland eller Stockholm. En fjärdedel av basturna vi beskriver finns just i Jämtland, så det kanske vore rimligt att starta här.