Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värna löntagarnas intressen i EU-valet

På söndag är det val till EU-parlamentet. EU kan liknas vid en förening som Europas länder är medlemmar i för att vissa frågor inte kan lösas på egen hand. Miljöfrågan är ett tydligt exempel. När det mesta av luftföroreningarna kommer från andra länder, kan miljön bara skyddas om man kommer överens om gemensamma utsläppsregler.

Företagens internationalisering har på samma sätt gjort att det behövs gemensamma minimiregler, inom exempelvis arbetsmiljöområdet, för att försvåra för de internationella storföretagen att spela ut löntagare i olika länder mot varandra.

EU:s inre marknad har fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och arbetskraft. Det bidrar till ökad konkurrensförmåga och ekonomisk tillväxt, vilket är bra för både löntagare och företag. Men den fria rörligheten får inte ske på löntagarnas bekostnad.

Det var EU-länderna tidigare överens om, men efter EU-domstolens domar i bland annat Vaxholmsmålet har löner och arbetsvillkor blivit ett konkurrensmedel mellan företag i Europas länder.

I ett solidariskt Europa respekteras fackliga rättigheter. Därför har Europafacket krävt ett socialt protokoll som tydliggör detta. Av samma skäl har fackliga organisationer i Sverige krävt att den så kallade Lavallagen ändras. Först när löne- och arbetsvillkor bestäms i det land där arbetet utförs kan oseriösa företag hindras från att spela ut löntagare mot varandra.

Här finns tydliga politiska skiljelinjer i Sverige och i övriga EU. Fackens krav stöds av Socialdemokrater och andra progressiva partier medan högerpartier och arbetsgivarna menar att detta är protektionism. Men likabehandling handlar inte om protektionism utan om att ge förutsättningar för en sund konkurrens, något som gynnar både anställda och seriösa företag.

Alliansen är emot och menar tydligen att det som gällde när vi gick med i EU 1995 skulle vara främlingsfientligt idag. De vill, tillsammans med Svenskt Näringsliv, att arbetsgivare ska kunna diskriminera arbetstagare från andra länder med sämre löner och arbetsvillkor.

Vi behöver ett starkt EU när det gäller skydd för miljön och löntagarnas rättigheter. Socialdemokrater i hela Europa går till val för arbete, miljö och ett socialt Europa. S-listan i Sverige har flera kandidater med facklig bakgrund. De vill ha ditt stöd för att skapa ett bättre Europa. Det är hög tid att byta majoritet i EU. Din röst avgör!

Roger Kristoffersson

Facklig-politisk ansvarig IF Metall Mellersta Norrland

Claes Hellgren

Kassör Fackliga Röster för Europa, tidigare förbundssekreterare Pappers

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel