Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värna om både kultur och idrott samtidigt!

Det är klart man kan ställa kultur mot idrott! Varför skulle man inte kunna det? Varför har idrotten nästan samtliga resurser från Kultur- och fritidsnämnden medan kulturen procentuellt har småsmulor? Svara på det, Karin Thomasson.

Jag lanserar ett initiativ just här och nu: 50/50 fördelning mellan kulturen- och idrotten som kommunal policy helt enkelt.

Det skulle innebära att när ni projekterar en isarena för 300 miljoner, så måste ni antingen budgetera motsvarande summa till kulturverksamheter eller halvera kostnaden och fördela 150 miljoner till kulturkontot för att det ska bli jämt. Sedan får alla idrottsgrupper- och kulturgrupper lobba inom sina respektiva områden för hur pengarna sedan ska fördelas. Slut på grälen.

Egentligen så är det fortfarande djupt orättvist, då pengarna egentligen borde fördelas 80 procent till kultur och 20 procent till idrott om man ska se till hur det ser ut i brukarleden och hur många fler som andas, producerar, konsumerar och lever kulturprodukter och områden, än inom idrottssektorn, men jag menar att vi kan vara generösa och säga hälften var. Det bjuder vi kulturarbetare idrotten på!

Vid det här laget i texten orerar redan Karin Thomasson om ”men snälla Stefan, nu blir jag besviken igen, du vet att det inte fungerar så inom vår verksamhet, det är orealistiskt”.

Då svarar jag: Är det? Visa mig konkret varför mitt förslag är omöjligt! Eller är det bara ni som har fötterna i cement, uppbundna i idrottslobbyn?

Några ord om arenadimensionen i debatten: Att bygga ett kulturhus för 300 miljoner kan vara lika illa som en ishall för samma summa om man inte kan hålla uppe välfärden på samma gång. Här har jag nästan samtliga medborgare med mig, det vet jag. Arenacirkusen är en enda stor skämskudde för kommunen just nu! Skala ner, fördela  och bygg smart för både kultur- och idrott samtidigt. Det är min ståndpunkt. Lägg ner megalomanin. Respektera skattebetalarna.

Susanne Edfelt Sjöling och Bosse Svensson har dessutom rätt i sitt inlägg, att kulturarbetarna själva måste göra kravspecifikationen på vad som än beslutas att investera i byggnadsväg. Det är en för viktig fråga för politiker och tjänstemän att hantera.

Stefan Hallgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel