Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varnar för konkret terrorhot mot Norge

Det finns ett konkret hot mot Norge, enligt norska säkerhetspolisen PST.

Personer med kopplingar till en extremistgrupp i Syrien kan ha för avsikt att genomföra en terrorattack i Norge inom de närmaste dagarna.

– Det vi har fått information om är att det här är personer som deltagit i strider i Syrien, säger Benedicte Bjørnland, chef för PST, vid en presskonferens.

– Information som vi fått och som styrks av vårt löpande arbete ger vid handen att det här rör sig om fara för aktioner inom en tidsbegränsad period.

Hotet är ospecifikt vad gäller mål.

– Vi kan inte utesluta andra mål än sådana som ligger i det centrala Østlandet, säger PST-chefen.

Østlandet är den landsdel som bland annat Oslo ligger i.

– Vi kan inte utesluta att det är människor som rör sig över gränserna och till Norge. Om de har kommit till Norge eller om de är på väg, det är oklart, säger Bjørnland.

Polisen ökar beredskapen vid gränsövergångar, infartsvägar, internationella flygplatser och tågstationer. Polisen som patrullerar kommer att vara beväpnad.

Trots att terrorhotet mot Norge inte anses påverka Sverige ligger hotnivån i Sverige kvar på en förhöjd nivå.

– Eftersom NCT (Nationellt centrum för terrorhotbedömning) fortfarande bedömer att det finns ett förhöjt hot om terrorhot mot Sverige.

Nivån har legat på en förhöjd nivå sedan 2010 och är en strategisk hotbedömning som bygger dels på vad som är känt i nuet dels på en bedömd framtida utveckling av kända aktörers avsikt och förmåga att begå terrorattentat.

Enligt Milder är uppdraget att förebygga terroristverksamhet i Sverige en gränsöverskridande verksamhet.

– Vi är beroende av ett internationellt samarbete för att klara det uppdraget.

Polisen i Värmland kommer i nuläget inte att förstärka sin närvaro vid gränsen till Norge med anledning av terrorhotet. I ett pressmeddelande skriver Värmlandspolisen att de kontaktats av den norska polisen, att de fått information om den aktuella lägesbilden och om de bedömningar som gjorts i Norge.

"Vetskapen om situationen i Norge är spridd i myndigheten och polisen fortsätter att följa utvecklingen", skriver polisen.

Om den norska polisen kommer med en nationell begäran kan förhållandena ändras på kort varsel, uppger polisen vidare.

Polisen i Västra Götaland har i nuläget inte vidtagit några åtgärder i samband med det norska terrorhotet.

– Vi avvaktar. Det är Rikskriminalpolisen tillsammans med Säpo som bedömer läget och utifrån deras möte får vi se om vad som görs. Just nu har vi inga direktiv, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman.

Under en längre tid har man i Norge sett en ökad aktivitet bland våldsbejakande islamister, med anknytning till bland annat Syrien, enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

– Men nu måste man ha fått konkreta uppgifter om ett attentat riktat mot Norge med tanke på det man vidtagit.

Det kan handla om specifika individer som rest in i Schengen och som man nu inte har koll på var de befinner sig och uppgifter man fått via signalspaning.

Ranstorp tror att norska individer som varit i Syrien är inblandade i detta, och att det är därför som Norge är måltavlan.

– Men visst kom det för nära treårsdagen av Utøya. Men i vilken del det spelar roll vet jag inte.

– Och man ska inte underskatta Syrienkrigare i Sverige eller Danmark heller, säger han.

Extrem jihadistideologi är ett problem över hela Europa, menar experter i RAN, ett europeiskt nätverk som koordinerar arbetet mot att ungdomar radikaliseras.

– Det handlar dels om att hålla ungdomar borta från de här miljöerna där de kan påverkas, dels om att ta hand om personer när de kommer tillbaka från konfliktzoner, säger Steven Lenos vid företaget Radar, som administrerar RAN.

– Debatten pågår kring hur farliga de här personerna är, men ideologin är extremt farlig. Vissa stannar i krigszonerna vilket gör risken lägre för Norge eller Sverige, men även det är ett problem eftersom de påverkar yngre bekanta genom sociala medier, säger Lenos.

På förmiddagen har den svenska polisen, däribland representanter från Rikskriminalpolisen, haft ett möte om hotet mot Norge.

Säkerhetspolisens bedömning är att säkerhetsläget i Norge för nuvarande inte påverkar säkerhetsläget i Sverige.

TT: Men har den svenska polisen höjt eller ändrat beredskapen vid gränserna mot Norge?

– Polisen följer utvecklingen i Norge och är behjälplig vid behov men i nuläget gör man ingenting speciellt vid gränserna, säger Fredrik Kärrholm, presstalesperson på Rikskriminalpolisen.

Stockholm (TT)