Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varnar för lavinappar

En ny studie varnar för mobilappar som är avsedda att användas som en del av lavinsäkerhetsutrustningen. Brister på ett flertal punkter gör att de inte kan ersätta traditionella lavinsändare.

En studie som nyligen gjordes av Canadian Avalanche Center visar på ett flertal brister hos de testade apparna.

Därför har nu organisationen gått ut med rekommendationen om att de inte kan ersätta en traditionell lavinsändare, så kallad tranciever.

Bland de brister som påpekas nämns att apparna inte är kompatibla med vare sig varandra eller trancievers, att den signal som avges via mobilen försvagas kraftigt under snö och att GPS-signalen har betydligt sämre precision än trancieverns signal.

– Lavinsäkerhet handlar om kunskap, omdöme och utrustning. Det har nu kommit ett antal lavinappar på marknaden som säljs billigt. Men man ska vara medveten om att en smartphone inte på långa vägar är en fullgod ersättning för traditionella lavinsändare, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Tidigare i år genomförde Fjällsäkerhetsrådet och skidsajten Freeride.se en enkätundersökning där drygt tusen svenska offpiståkare bland annat fick frågan om de var beredda att använda en lavinapp i stället för en tranciever.

Bara en av tio var beredd att göra det medan drygt sex av tio kunde absolut inte kunde tänka sig göra det.

– Tekniken är fortfarande under utveckling och det är därför både sunt och naturligt att inställningen hos åkarna är tvekande. En lavinapp är bättre än ingen utrustning alls men för den som rör sig i lavinfarlig terräng är den inget alternativ till en riktig lavinsändare, säger Per-Olov Wikberg.

Förra säsongen var den mest olycksdrabbade på mer än 15 år då sju svenska skidåkare omkom i lavinolyckor.