Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning! Det här julgodiset är livsfarligt för hunden

Julchokladen kan vara dödligt giftig för din hund eller katt. Även russin och vindruvor kan ställa till besvär för hunden. Så var vaksam med julens goda när hunden är med.(TT)

Annons

– Hundar mår inte bra av choklad, framför allt mörk choklad. När julfesten är slut och Aladdin-asken står kvar på bordet kan det hända. Och hundar är inte knussliga, de nöjer sig knappast med en eller två praliner, säger Ulf Ytterberg, klinikchef på Animalen smådjursklinik i Södertälje.

Han har 30 års erfarenhet som veterinär och har sett hur julens goda kan få våra husdjur att må riktigt illa.

Den mörka chokladen innehåller teobromin, ett mycket giftigt ämne för hundar.

– Det påverkar hjärta och centrala nervsystemet. Hunden kan få kramper och förlora medvetandet. Är det en liten hund som ätit mycket mörk choklad ska man absolut dra öronen åt sig och snabbt ta sig till en veterinär.

Han varnar mest för risker för hundar.

– Vad en hund kan svälja förvånar mig fortfarande, de kan få i sig hur konstiga saker som helst. Katter är ganska selektiva med det de stoppar in i munnen. Vi har sällan sådana här problem med katter.

Har man katt i huset ska man se till att den inte kommer åt trådliknande saker som julglitter.

– Har man otur träds tarmen upp på tråden, ungefär som när man trär på en gardin på en gardinstång. Det kan bli mycket tokigt.