Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för bärälskande suzukiifluga

En liten släkting till bananflugan kan bli ett gissel för svenska frukt- och bärodlare – och alla som gillar att plocka vilda bär, varnar Jordbruksverket. Nu har den för första gången hittats i Skåne.

Annons

Den upptäcktes i Japan, därav det fantasieggande namnet: Drosophila suzukii. 2008-2009 etablerade den sig Sydeuropa och sedan har den snabbt brett ut sig i hela Europa utom Norden. Men nu är den här.

– Den kan sprida sig i naturen väldigt snabbt och den påverkar många, inte bara odlare, säger Sanja Manduric, rådgivare vid Jordbruksverkets växtskyddscentral i Alnarp.

Eftersom det är känt att den sprids via importerad frukt har Jordbruksverket hållit utkik och nu har den fastnat i en flugfälla i Skåne.

Den har ställt till stor skada i länder som Schweiz och Nederländerna, men nu återstår att se hur den trivs i skandinaviskt klimat.

– I teorin tyder allt på att den skulle kunna övervintra här och sprida sig, säger Sanja Manduric.

Den ger sig framför allt på tunnskaliga frukter och bär, till exempel stenfrukt som plommon och körsbär, och i princip alla vilda bär, där den lägger sina ägg som utvecklas till larver. Skadorna upptäcks oftast inte förrän efter skörd, eftersom ingångshålen är så små.