Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för laviner i Jämtlands- och Härjedalsfjällen

Under tisdagen väntas kraftigt med snö i Jämtland- och Härjedalsfjällen. Vindarna väntas också bli kraftiga i framförallt Jämtlandsfjällen med snödrev och dålig sikt. Naturvårdsverket råder därför människor som ska upp på fjällen att bedöma snötäcket och terrängen noggrant.

Naturvårdsverket menar i sin lavinprognos att snötäcket är instabilt och att det finns bestående svaga lager i snön som orsakat ett antal laviner de senaste dagarna. Enligt Naturvårdsverket är det mycket svårt att säga exakt vart de svaga snölagren finns någonstans.

Det ska också snöa rejält i hela länet under tisdagen enligt SMHI. Såhär säger Per-Olof Wikberg som är presskontakt på Fjällsäkerhetsrådet, om läget i fjällen:

– Man ska inte åka offpist och lämna liftanläggningen i brantare sluttningar. Vill man åka offpist och sluttningen är brantare än 25 grader ska man definitivt tänka sig för flera gånger innan.

Naturvårdsverket skriver att grundregeln är att ju brantare det är desto större är riskerna. Hantera branta sluttningar som möjliga lavinsluttningar och undvik brant terräng. Lavinfaran syns inte och finns kvar långt efter senaste snöfall, skriver Naturvårdsverket i sina lavinprognoser på lavinprognoser.se. Där finns det också en lutningskarta där det går att se vilka lutningar som anses extra farliga.

Än så länge är lavinfaran en 3:a på en 5-gradig skala i västra Härjedalsfjällen och en 2:a i de södra Jämtlandsfjällen.

I Jämtlandsfjällen kommer dessutom att blåsa rejält enligt SMHI, uppemot 17 sekundmeter, vilket innebär en extra lavinfara.

- Trenden är att det går upp till en 3:a på den 5-gradiga skalan i Jämtlandsfjällen i morgon, säger Per-Olof Wikberg.

Nästa prognos kommer ut vid 18.00 på lavinprognoser.se.

Läs mer:

Varning för stor lavinfara i fjällen

Klass 1-varning utfärdad i hela länet – uppemot 40 centimeter snö och hård vind under tisdagen