Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för stor lavinfara i fjällen

Under lördagen väntas hårt väder dra in över länet med stormvindar, snöfall och snödrev. Detta skapar mycket farliga förhållanden, enligt Naturvårdsverket, som avråder all vistelse i lavinfarlig terräng.

Lagom till julhelgen blåser det upp till storm. Under lördagen väntas kraftiga vindar med snöfall och snödrev dra in över länet varpå Naturvårdsverket nu går ut och varnar för påtagliga problem med laviner i den drevsnö som lägger sig. Dessutom varnas för svaga underliggande lager som ytterligare förvärrar läget.

Lavinfaran inför lördagen når upp till en 4:a på den 5-gradiga skalan och innebär mycket farliga förhållanden i brant terräng i samtliga prognosområden inför julhelgen. Speciellt varnas för sluttningar som vetter mot öster.

– Vi ber er alla att vara försiktiga i valet av terräng under morgondagen och inte åka brantare än 20-25 grader, meddelar Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet och uppmanar skidåkare att följa utvecklingen på lavinprognoser.se

Läs även: Skidåkare fick avbryta åk på grund av lavinfara på Åreskutan