Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för usla färger

Folksams stora test av utomhusfärger är egentligen klart först om ett år. Men redan nu varnar bolaget för tre av de testade färgerna.

– Vi vill inte att husägare ska riskera att köpa de här dåliga färgerna, säger Stefan Hjort, den färgexpert som försäkringsbolaget anlitat.

Nästa vår ska Folksam presentera slutresultatet av sitt femte test av de vanligaste utomhusfärgerna. Testet pågår under två år, men redan efter halva testtiden går nu företaget ut och avråder från att köpa tre av dem.

På ett år har de tre färgerna fått så mycket mögel att det inte är acceptabelt, enligt testet.

– Om man har ett vitt hus som man ska måla med vit färg så efter ett år är huset inte vitt längre utan det är alldeles grått av mögel, säger Stefan Hjort.

Färgerna som underkänns är husfärg och oljefärg från ÖoB/Färglab samt träfasad/oljefärg från Jula/Färgstaven.

– Jag måste stämma av det här med vår inköpsavdelning. Vi vill ju inte sälja produkter som inte har en bra kvalitet, säger Johan Sjöhagra, vd för Runsvengruppen som äger ÖoB.

Han säger att färgerna köpts in från ett bolag i Tyskland.

TT har även sökt Jula, men företaget vill inte kommentera innan det har sett testet.