Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för vilt på vägarna i vår

På våren tilltar olyckor med vilt på landets vägar. Nu när djuren snart får ny avkomma och börjar stöta ifrån sig fjolårets kalvar så gäller det att se upp och köra extra försiktigt.

Annons

– Antalet viltolyckor brukar öka från april till mitten av juni. Det är också den tiden som älgar kalvar och rådjur får kid, säger Rikspolisstyrelsens Lars-Erik Nilsson, som är tillförordnad verksamhetsledare för Nationella Viltolycksrådet (NVR).

Hittills i år har det inträffat drygt 11 300 olyckor med vilt på landets vägar. Rådjur förekommer i en absolut majoritet av tillbuden. Olyckor sker året runt, och i södra Sverige märks den växande vildsvinsstammen också längs med vägarna. I norr är i stället renen vanlig i sammanhanget - även om den inte räknas som vilt.

Kalvar stöts bort

Älgen förekommer däremot i hela landet - och snart inträffar en särskild period som bilister bör känna till.

– Våren är en sådan tid då älgkon stöter ifrån sig fjolårskalven. De kan då uppträda förvirrat och oväntat springa ut på vägen, säger Lars-Erik Nilsson.

Att antalet tillbud tilltar känner Skåne- och Blekingepolisens pressinformatör Nils Norling igen.

– Vissa morgnar när man kommer in har det varit 15 viltolyckor, berättar han för TT.

I Småland utgör vilt ett ständigt återkommande bekymmer på vägarna.

– Det är alltid många olyckor i Kalmar och Kronobergs län. Så lätta på gasen, uppmanar Reinhold Liljedahl, vakthavande befäl vid Kronobergspolisen alla trafikanter.

Färre dödsolyckor

Lars-Erik Nilsson menar att antalet olyckor successivt ökat sedan 2007. Däremot ser man inte lika många dödsolyckor som förr.

– Vi arbetar mycket förebyggande i hela landet, och försöker tillsammans med Trafikverket och övriga medlemmar i NVR förbättra situationen på utsatta vägsträckor.

Bilister i viltrika områden måste anpassa hastigheten.

– Tänk på att om det inte är siktröjt så blir din reaktionstid längre.