Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varningen: Bedragare ringer upp och säger att de ska komma och ta coronaprov: ”Logga ALDRIG in på ditt BankID om de ber dig”

Polisen i Region Nord går nu ut och varnar allmänheten. Anledningen till detta är att det är telefonbedragare i farten.

Hos polisen har man fått in ett par anmälningar om bedrägerier som har koppling till coronaviruset. Därför går de nu ut och varnar allmänheten via ett pressmeddelande.

Tidigare har även Östersunds kommun gått ut och varnat för liknande bedrägerier. I det fallet handlar det om att någon ringer upp och utger sig vara från Röda Korset och erbjuder hemkörning av mat mot pengar. Något som Röda Korset visserligen erbjuder men inte tar betalt för.

Det finns lite olika exempel på så kallade modus, det vill säga tillvägagångssätt, som bedragarna använder sig av.

Ett exempel är att bedragaren ringer upp och utger sig för att vara från polisen. Bedragaren ber sedan den person som blivit uppringd att ta ett djupt andetag och sedan fortsätter de med att berätta att den som blivit uppringd har befunnit sig på en plats där det också funnits personer som har haft corona.

Bedragaren säger sedan att det om 20 minuter ska komma någon och ta ett prov på den som blivit uppringd. Sedan säger bedragaren att den vill att den uppringda personen ska logga in på sitt BankID.

Polisen understryker i sitt pressmeddelande att varken polismyndigheten eller andra myndigheter någonsin begär att man ska logga in på sitt BankID.

Det finns även andra fall där telefonbedragare har utgett sig för att vara ifrån polisen. I dessa fall kan de handla om att man säger att en nära anhörig varit med om en olycka och att de sen vill att den uppringda ska legitimera sig genom att logga in på sitt BankID.

Polisen har även tidigare gått ut och varnat för olika typer av bedrägerier som kommit i virusutbrottets spår. Då påminde poliskommissarie Sten Sundin om vikten av att anhöriga, vänner och grannar pratar med sina äldre närstående och informera om den här typen av brott och hur man ska agera om man blir uppringd.

– Dessa äldre individer behöver stöd av nära och kära. Jag tror att vi alla kan göra skillnad och hjälpa till, sade han då.

Läs även: Polisen varnar för bedragarnas nya knep – här är bästa tipsen för att undvika att bli lurad

Vet du någon eller har du själv blivit utsatt för bedragaren? Tipsa oss via vår tipstjänst