Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värnpliktiga ska kunna kallas in

Regeringen har beslutat att det åter ska gå att kalla in värnpliktiga till repetitionsövningar, så kallad repmånad. Det berör omkring 7 500 personer, bland annat de som gjort värnplikten från och med 2004. (TT)

Annons

Regeringen har beslutat att det åter ska gå att kalla in värnpliktiga till repetitionsövningar, så kallad repmånad. Det berör omkring 7 500 personer.

– Försvarsmakten kan med detta beslut öva med fullt bemannade krigsförband vilket medför att den operativa förmågan ökar, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter.

Beslutet att återaktivera plikten till repövningar gäller de som gjort värnplikten från och med 2004 eller en grundläggande militärutbildning för frivilliga och är krigsplacerade. Beslutet motiveras med att vi lever med en mer orolig omvärld.

– Vi ser hur omvärlden har förändrats i negativ mening: dels den ryska upprustningen, dels den ryska annekteringen av Krim och den väpnade konflikten i Ukraina, säger Hultqvist.

Den första repövningen kan genomföras tidigast i slutet av nästa år.