Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värre än väntat i norra Jämtland

Uppstädningen efter stormen Hilde tar tid. Det här påverkar fortfarande tusentals elkonsumenter i Strömsunds kommun, vilka är fortsatt utan ström.

Av 24 högspänningsledningar i Strömsunds kommun var det vid lunchtid på måndagen bara två som fungerade fullödigt. EON jobbar för högtryck, men nedfallna träd i massor komplicerar röjningsarbetet. Många får därmed räkna ännu något dygn i strömlöst tillstånd.

Det här låter kanske inte så dramatiskt, men för de drabbade kan ett elavbrott under längre tid vara nog så besvärande. För bönder med djur på sina gårdar är elförsörjningen extra viktig. Det handlar då om både vattentillgång och möjlighet att hålla mjölkningsanläggningarna i gång. Ofta har gårdarna separata reservaggregat att ta till, men kanske inte alla.

Med många fallna träd över elledningar kan vi i nästa fas även misstänka stora skador på skogsbestånd. SCA börjar scanna av sina arealer på tisdag och för andra privata skogsägare väntar ett tidskrävande och tålmodigt inventerande till fots, som vid eventuella skador följs av en uppstädning med stora ekonomiska avbräck om inte skogen längre går använda till det som tänkt var.

Det som vid första anblicken såg ut att vara en ordinär höststorm verkar nu alltså utveckla sig till en både besvärlig och dyrbar mindre naturkatastrof för delar av norra Jämtland. Än en gång visas hur bräckligt vårt välfärdssamhälle blivit, inte minst utifrån hushållens elförsörjning.

Per Hansson