Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vart är vi på väg?

Internationellt får vår skola bakläxa. Vad är felet? Det spekuleras om alla möjliga orsaker.

Om man ser tillbaka några decennier fanns det små skolor i många av de byarna, skoltiden var sex år. I många fall intagning vartannat år och en lärare på tre klasser.

I dag läses flera ämnen som man då inte hade namnet på. Men när de sex åren var till ända kunde de som lämnade skolan räkna, skriva läsligt och framför allt läsa och förstå vad de läste.

Det spekuleras i att lärarnas kunskaper är bristfälliga och kanske finns sådana fall också. Men jag tror det brister i förmågan att lära ut.

En av orsakerna är säkerligen också att det aldrig är lugnt i skolsalen under lektionerna, en annan kan vara hemförhållandena.

En annan fråga som fodrar ett svar är vår livsmedelsförsörjning. Undrar hur stor del av landets befolkning som vet hur illa ställt det är?

De flesta vet att i butikerna finns det mat. Maten ska ju dit också och utan tillförsel (import till stor del) utifrån börjar hyllorna gapa rätt tomma efter någon vecka.

Livsmedelsförsörjningen är en av de viktigaste beredskapsåtgärderna. Det hjälper inte hur mycket teknik vi har, det är ändå jorden som föder oss, så har det alltid varit och kommer att så förbli.

Den avfolkning som nu sker av landsbygden är skrämmande. Våra myndigheter gör ju allt de kan för att göra glesbygden ännu glesare.

Två saker som har tagits bort som skyndar på avfolkningen ytterligare. Det ena är att förvärvstillståndet på jordbruksfastigheter togs bort. Då blev det ju fritt fram för penningstinna att komma över jord och skog. Det andra är slopandet av vanhävdslagen.

Th Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel